РОБОЧИЙ ОДЯГ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОГО ЗАХИСТУ


Робочий одяг створений для якісного та повноцінного життя працівника в його робочий час. Він захищає від механічних пошкоджень, можливих травм, впливу шкідливих хімічних сполук на шкіру, а також несприятливих погодних умов, холоду, морозу, вітру, бруду.
Захисний одяг рекомендується підбирати відповідно до індивідуальних параметрів і враховувати розмір, щоб такий одяг не стискував рухів, був вільним і зручним. Уніформу важливо брати з урахуванням сезонності: літня, демісезонна, зимова.

Класифікація спецодягу:

  • комбінезон одноразовий,
  • сигнальний одяг,
  • штани,
  • напівкомбінезон,
  • кофти,
  • жилет,
  • костюм,
  • зимовий спецодяг.

Найпоширеніший вид спецодягу – це штани. Вони завжди мають велику кількість функціональних кишень, що дозволяє працівнику тримати необхідні інструменти та інші предмети завжди при собі.
Прекрасна альтернатива штанам – робочий напівкомбінезон. Це універсальний одяг і для чоловіків, і для жінок. Такий одяг виконує функцію і жилет і брюк і фартуха. Він надійно захищає область попереку, живота, ніг від виробничих травм, пошкоджень та забруднень. Такий спецодяг дуже зручний при виконанні робіт із високою рухливістю. Захисний напівкомбінезон регулюється плечовими лямками та має кілька функціональних накладних кишень на штанах та на грудях, а також можливість вставити наколінники усередині виробу.


Напівкомбінезон завжди можна доповнити робочою курткою. Як варіант робочого костюма можуть бути куртка та робочі штани. Такий спецодяг може бути літнім, демісезонним або зимовим. Зимовий костюм додатково утеплений та розрахований на холодну, морозну чи вітряну погоду.

ВІД ЧОГО ЗАХИЩАЄ РОБОЧИЙ ОДЯГ

Робочий костюм універсальний тим, що при необхідності завжди можна надіти окремо або штани або куртку. Куртка та кофта виконані з міцної тканини та призначені для захисту живота, спини та плечей від механічних ризиків.
Іноді куртку можна замінити теплим робочим жилетом. Такий утеплений жилет чудово захистить від протягів та переохолоджень. Робочі жилети бувають з капюшонами, що відстібаються, і кількома внутрішніми кишенями. Відсутність рукавів у такому випадку зручна при виконанні будь-яких високоточних робіт у холодних приміщеннях, що не опалюються, або на вулиці.


Для виконання разових короткострокових робіт незамінні одноразові комбінезони. Виконані вони з легкого «дихаючого» поліпропілену. Пояс, низ рукавів та штанини стягнуті гумкою для герметичності. Такий спецодяг чудово захистить людину від будь-якого бруду, рідини, бризок, нетоксичного пилу аерозолів. Захисні одноразові комбінезони ще називають комбінезон маляра т.к. він відмінно підходить для фарбувальних робіт або комбінезон каспер.

ОСОБЛИВИЙ ВИД – СИГНАЛЬНИЙ РОБОЧИЙ ОДЯГ

Для ідентифікації працівників в умовах поганої погоди необхідний спеціальний сигнальний одяг. На такому одязі є світлоповертаючі смуги, які вдень відображають промені світла, а вночі створюють мерехтливий ефект. Найвищий ступінь відображення світловідбиваючої смуги – це другий клас. Сигнальний спецодяг відрізняється яскравим флуоресцентним лимонним, помаранчевим, зеленим або блакитним кольором, що видно на далекі відстані. Завдяки цій особливості, такий захисний одяг допомагає працівникам уникнути травм та аварійних ситуацій, особливо у туманні та дощові дні.

Розрізняють такі види сигнального спецодягу:

  1. світловідбивна куртка,
  2. жилет світловідбиваючий,
  3. світловідбиваючі штани,
  4. світловідбивні костюми.

На робочому місці не менш важливо якісно захистити ноги. Для цього знадобиться спеціальне робоче взуття: тапочки, черевики, чоботи. Спецвзуття виготовляється з механічним захистом носка, водовідштовхувальною поверхнею верху, маслобензостійкою підошвою та антипрокольною устілкою. Всі ці захисні властивості спеціального взуття убезпечать ноги від вивихів, травм, опіків та інших ушкоджень.
Сучасний дизайн уніформи, спеціальні якісні технічні тканини з підвищеною зносостійкістю та високі технології швейного виробництва дозволяють виробляти спецодяг не тільки практичним, зручним, комфортним, але й красивим. А це відіграє важливу роль для працівника, який більшу частину часу проводить на роботі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.