ЧИМ ЗАКРИТИ ВЕНТИЛЯЦІЙНІ ОТВОРИ

Системи вентиляції – функціональна частина приміщення, яка складається з різних частин і приладів. Як у будь-якої системи у неї є основна частина, що виконує головне завдання, а також додаткові, що служать різним цілим, у тому числі практичним та естетичним.

Системи вентиляції у приміщеннях

Вся система вентиляції може складатися з:


Вихід вентиляційних каналів знаходиться всередині будівель, як правило, майже біля стелі або з невеликим відступом від нього. Отвір, утворений вентканалом або вентиляційною шахтою, часто виглядає не найкращим чином, проте закрити його наглухо не можна. Повітря циркулює, надходячи залежно від виду вентиляції, проходить через дані отвори. Щоб вигляд усередині приміщення був естетичним, використовують вентиляційні решітки.

Вентиляційні грати – частина системи

Спочатку такі грати робили з кованого, а потім литого металу, пізніше почали використовувати пластик. Вентиляційні решітки із пластику, листового металу найбільш популярні, вони прості у монтажі, до того ж їх простіше підтримувати у чистоті. Повітря, яке проходить через неї в шахту, зазвичай видаляється з будівлі, тобто має забруднення. На поверхні її осідає пил, кіптява, жир, крім того, повітря містить високу кількість водяної пари, що призвело до відмови від простих металевих грат.

Сучасні решітки для вентиляції

Сучасний вид вентиляційних ґрат відповідає технологічним, естетичним вимогам. Їх використовують як у житлових приміщеннях, так і у нежитлових. При цьому майже завжди в будинках, квартирах можна знайти на кухні, санвузлі. Якщо ж будинок має спеціальні системи опалення, розраховані на циркуляцію повітряних потоків, то вентиляційні решітки встановлюють у нижній частині міжкімнатних дверей, спеціальних коробах під стелею. Застосовують їх разом із розгалуженими системами кондиціювання.


Вони бувають різних розмірів від маленьких до великих, є ті, що одночасно пропускають повітря, а також дозволяють підключити повітропровід. Найбільш популярні форми вентрешіток:

  • прямокутна,
  • квадратна,
  • кругла.


Останнім часом можна підбирати колір зовнішнього аксесуара для вентиляції, це дозволить вписати його в інтер’єр. Решітка стає менш помітною. З іншого боку, класичні інтер’єри з використанням металевих, наприклад, бронзових, мідних деталей, навпаки, підкреслює зовнішній вигляд решітки. Вибираючи її, переконайтеся, що підтримувати її чистоту буде зручно, а також у наявності москітної сітки вона буде не зайвою. Є випадки, коли краще, щоб вентиляційні грати були забезпечені зворотним клапаном. Є необхідність контролювати процес витяжки повітря – в канал встановлюється витяжний вентилятор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.