ЯКІ ЗАСОБИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ПОТРІБНІ КОЖНОМУ

Щоразу, взаємодіючи з тими чи іншими речовинами у процесі різних робіт, людина піддається впливам які завжди сприятливі для організму. Вони можуть бути:

  • механічними,
  • хімічними,
  • впливати на органи слуху та зору.

Шкідливі речовини потрапляють в наш організм, наражаючи на небезпеку здоров’я і життя, тому важливо вміти захиститися від них за допомогою засобів індивідуального захисту – ЗІЗ. Є рекомендації по кожному типу ЗІЗ, до того ж вони випускаються за ГОСТом, а також їх піддають додатковим тестам для більшої ефективності та надійності.
До засобів індивідуального захисту відносять:

  1. респіратори;
  2. захисні окуляри, маски, напівмаски, шоломи;
  3. беруші та навушники;
  4. спецодяг, у тому числі робочі рукавички.

ПІДБІР ТА ОСОБЛИВОСТІ ЗІЗ

Підбір ЗІЗ може бути досить швидким, якщо йдеться про разове його використання. Однак, якщо засоби необхідні для здійснення регулярних дій, варто подбати про їх зручність та відповідність шкідливому впливу. Вважається, що некомфортний, погано підібраний засіб індивідуального захисту завдає тієї ж шкоди, що його відсутність.

Щоб зробити правильний вибір оцініть, яким впливам за якістю і кількістю ви піддаєтеся. Потрібно пам’ятати, що багато підприємств зобов’язані постачати своїх працівників ЗІЗ, тому їх можна придбати в потрібній кількості. Працівники, зацікавлені у власному здоров’ї, часто набувають засобів захисту для себе самостійно. Оцініть можливість використання деяких типів ЗІЗ:

  • одноразових,
  • багаторазових.

Врахуйте, що їх слід поєднувати між собою, а також із окулярами, теплим одягом тощо. У деяких випадках ЗІЗ повинні бути жорстко зафіксовані, в інших швидко зніматися, наприклад, для контролю результатів або зміни навколишнього оточення. Уважно прочитайте інструкції до захисту.

ДОГЛЯД ЗА ЗАСОБАМИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Якщо вибір зроблено на користь багаторазових ЗІЗ, обов’язково слід ознайомитися з етапами догляду за ними та гігієнічної обробки. До цих дій відносять:

  1. своєчасну заміну,
  2. заміну батарей та акумуляторів,
  3. зміну фільтрів,
  4. очищення та обробку дезінфікуючими складами.

Нехтуючи цим можна отримати травму, виявитися з несправним обладнанням в руках на момент початку робіт, а також зазнати впливу шкідливих факторів, що впливають на здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.