Окуляри захисні Sizam

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) мали б явний пролом без комплектації захисними очками. Головне завдання спецочків – оберігати очі, особи співробітника, професійна діяльність якого пов’язана з ризиком отримання небезпечних травм та ушкоджень.

Робочі окуляри: різновиди форми

Особливої актуальності професійні окуляри з розряду ЗІЗ набувають на виробництві, будівництві, хімічній галузі, медицині. Служать для захисту зору від хімічного впливу агресивних речовин, їдких випарів, надлишкового ультрафіолету, надзвичайно яскравого світла, вогняних іскор, пари, потоку дрібних частинок, аерозолів, опадів.

На перший погляд, всі ЗІЗ-окуляри схожі один на одного, але призначення, матеріали, розміри, тип кріплення різні.

За своєю формою робочі окуляри діляться на відкриті та закриті.

Відкриті окуляри схожі на щоденні. Лінзи, оправа, дужки або стрічка для зручності кріплення. Використовуються у помірно небезпечних умовах для комфортної видимості. Залежно від їхнього призначення підбираються кольори лінз (прозорі, жовті, затемнені, червоні, сині).

Наприклад:


Окуляри захисні відкриті

 

Окуляри захисні відкриті SIZAM, ALFA SPEC 2710, прозорі. Оберігають від бризок біологічних рідин, хімічних препаратів, ліків. Використовуються для роботи з ризиком попадання в око дрібних частинок, уламків. Лінзи покриті спецпокриттям проти утворення подряпин, запотівання.

Окуляри закриті забезпечують максимально щільне прилягання, надійну посадку. Для цього спеціально спроектовану оправу доповнюють еластичною стрічкою. Діляться на два типи: герметичні та ні. Повна герметизація необхідна для роботи з хімічними речовинами, вогнем, за умов накопичення пари, газу, диму. А не герметичні моделі використовуються, коли спецвироби повинні щільно сидіти, міцно триматися (під час використання болгарки, газонокосарки).

Наприклад:

будівельні окуляри

Sizam Super Vision 2210 – герметичні окуляри, що оберігають очі при роботі з електричними інструментами, хімречовинами, аерозолями. Захищають від пари, газів, іскор розплавленого металу. Використовуються у будівництві, важкій, нафтопереробній промисловості.

Колір лінз

Прозорі – для завдань в умовах хорошого освітлення та видимості, де є ризик механічних пошкоджень.

Жовті – підвищують контрастність у затемнених, запилених приміщеннях. Жовта лінза поглинає блакитну частину спектра, що посилює розмитість контурів, різкість меж світла та тіні.

Червоні – підвищують яскравість інфрачервоного випромінювання малої інтенсивності за умов хорошої освітленості.

Застосовуються при взаємодії з лазерним далекоміром, рівнем, нівеліром, у косметологів.

Наприклад:

окуляри захисні відкриті

Окуляри захисні відкриті SIZAM, SPEC 2525, червоні – призначені для захисту від дії інфрачервоного випромінювання невисокої інтенсивності (лазери малої потужності). Підходять для самостійного застосування, або спільно з очками, що коригують.

Затемнені – від надмірної освітленості у відкритому просторі. Наприклад, на бляшаних покрівлях з високою здатністю, що відбиває.

Сфери застосування

Будівельні. На будівельному майданчику завжди багато сміття, пилу. Обов’язок керівництва забезпечити персонал засобами ЗІЗ, згідно з кваліфікацією, нормативами ТБ. Якість такої продукції зменшує нещасні випадки. Ціна далеко не завжди є вирішальним фактором. Економія може вийти боком.

Окуляри зварювальника бувають з відкидною лінзою та без. Кріпляться на гумці або регульованими дужками, що забезпечує комфортну посадку із щільним обляганням.

Наприклад:

окуляри захисні зварювальні

Окуляри захисні зварювальні SIZAM, VULCAN VISION 2780-01,

з відкидною лінзою. Підйомні зелені лінзи із затемненням ступеня DIN 5 забезпечують захист від ІЧ, УФ-випромінювання.

Спецочки для газозварювання, газорізання, газопайки оберігають очі від бризок розпечених частинок.

З незахищеним зором взаємодіяти з кутошліфувальною машиною небезпечно.
Професійні окуляри для болгарки, газонокосарки рятують очі від пошкодження потоком дрібних частинок – відходами, типовими для шліфування.

Медичні. Використовуються хірургами, стоматологами, вірусологами, рентгенологами, діагностами. Вченими у лабораторіях.

Антифари жовтого спектра. Допомагають очам долати світло зустрічних фар. Спецочки водія створені для їзди вночі.

Хобі-сегмент. Сюди відносяться спортивні види: велосипедні, гірськолижні, похідні, рибальські, тактичні для страйкболу. Як правило, це відкритотипні тоновані моделі з протистоянням до ультрафіолету, поляризаційним покриттям. Над виробництвом продукції працюють технологи, дизайнери.

Спецочки охороняють зір від ультрафіолету, ІЧ-випромінювання. Полікарбонат перекриває ультрафіолетове випромінювання. Максимальний рівень захищеності УФ UV 400. Має значення затемнення, колір.

Топ-5 бюджетних робочих очок:

  1. Окуляри захисні відкриті SIZAM, OVER SPEC 2520, прозорі
  2. Окуляри захисні відкриті SIZAM, ALFA SPEC 2711, жовті
  3. Окуляри захисні відкриті SIZAM, I-FIT 2722, затемнені
  4. Окуляри захисні відкриті SIZAM, VISION 2620, прозорі
  5. Окуляри захисні відкриті SIZAM, SPEC 2525, червоні

Вимоги до виробів захисту зору визначені державними стандартами:

  • поле огляду;
  • оптичні характеристики лінз;
  • якість вихідного матеріалу;
  • міцність корпусу, лінз, світлофільтрів, що покривають стекла;
  • стійкість до ударів, корозії, спалаху.

Споживач додасть своїх критеріїв: зручні, що тримаються на носі, не гріються за високих температур, стійкі до подряпин, призначені під конкретні завдання, красиві, стильні.

окуляри захисні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.