ЩО ТАКЕ ДИВЕРТОР АБО ПЕРЕМИКАЧ НА ЗМІШУВАЧІ

Планування ванної кімнати, її розміри, варіанти підведення труб водопостачання, каналізації диктують можливість реалізації технічної частини обладнання кімнати, а також її дизайн. Скажімо, у вас досить велика ванна кімната, але підвід для крана всього один, отже, ванну та умивальник потрібно розмістити поряд. Іноді таке розміщення дозволяє використовувати один змішувач. Зустрічаються варіанти, коли змішувачі раковини і окремі ванни, проте, змішувач для останньої забезпечений перемиканням на душову лійку.

Типи перемикачів на змішувачі

Саме про цього перемикача чи дивертора йтиметься. Зміна потоку змішаної води за рахунок перекриття одного напрямку, відкриття іншого називають перемиканням. У змішувачах для ванн вони мають різні форми та типи, відрізняються зовні та конструктивно. Дивертори для змішувачів зустрічаються трьох основних типів:

  • витяжні,
  • кнопкові (натискні),
  • важільні (прапорні).


Витяжні, кнопкові перемикачі найчастіше можна побачити на змішувачах із сучасним дизайном, важільні на моделях із класичним. Кожен тип має свої особливості експлуатації, тому важільні рекомендують тоді, коли є перепади тиску води, без зміни потужності одного з потоків. Тобто, хоча вода і тече слабше, але не стає холоднішою чи гарячішою. З іншого боку, якщо можливе падіння тиску лише одного виду, а вода все одно потрібна, ризику ошпаритися або переохолодитися немає, слід вибрати витяжний механізм з фіксацією. Такий вид перемикача відмінний вибір для тих, хто мешкає в багатоповерхових будинках, має в будинку підігрів води газовим, електричним котлом безпосередньо, без накопичувача. Часто перемикачі у таких випадках доповнюють термостатом.

Положення перемикання дивертора змішувача

Найчастіше зустрічаються перемикачі, які працюють як запірно-перемикаючий механізм, на даний момент з’явилися моделі, що дозволяють отримати три положення:

  • перемикання на кран,
  • на душ,
  • поділ потоку на обидва споживачі.


Цей механізм може бути вбудований у змішувач, а може бути окремою деталлю, що кріпиться за рахунок перехідних типів різьблення. Останній варіант громіздкіший, але дозволяє доопрацювати, відремонтувати кран без демонтажу.

Розташування перемикача на змішувачі

Розташування та функціонал дивертора на змішувачі для ванної кімнати насамперед позначається зовнішньому вигляді виробу. Перемикач може бути розміщений:

  • на неповоротному зливі;
  • на тілі крана, в центрі;
  • на тілі крана, асиметрично;
  • знизу.


Підбираючи змішувач, особливо важливо оцінити функціональні деталі, які полегшують використання сантехніки, такі як перемикач води.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.