ГІГІЄНА РУК: РІДКЕ І ТВЕРДЕ МИЛО

Про користь миття рук багато суперечливої інформації, але, як свідчать різні дослідження, ті, хто ухиляється від цієї гігієнічної процедури, частіше хворіють. Шкіра людини є складним бар’єром, що стримує проникнення всередину несприятливих бактерій, вірусів, речовин. Мило дозволяє приділити частину забруднень, тим самим зменшуючи влучення їх усередину, що частіше відбувається через слизові оболонки.

Гігієна рук та мило

Гігієна рук може здійснюватися за допомогою рідкого чи твердого мила, насправді якісні продукти відрізняються лише тим, солі якої речовини входять до складу:

  • натрієві – для твердого;
  • калієві – для рідкого.


Усі види мила виробляються з таких компонентів, які доповнюються:

  • ароматизаторами,
  • згущувачами,
  • піноутворювачами.

Як працює мило

Основний компонент будь-якого мила – луг, саме він – діюча речовина. Мило, впливаючи на шкіру, підвищує її Ph, тим самим роблячи при цьому короткочасне середовище на шкірі рук непридатним для більшої частини патогенних організмів. Всі інші компоненти потрібні для того, щоб конкретний вид мила сподобався покупцям.


Статистика показує, що незалежно від того, чи використовуєте ви рідке або тверде мило, час ретельного намилювання повинен становити не менше п’ятнадцяти секунд. Насправді питання про форму випуску мила, риторичне, тому що в момент намилювання твердого мила, для його активації необхідна вода, тобто, не рахуючи різниці між діючими речовинами, руки ми мимо у будь-якому випадку мильним розчином. Дослідження також показали, що при митті рук дуже важливо приділяти особливу увагу ділянкам навколо нігтів, які намилюються менш ретельно. Ті, хто правильно використовує мило для гігієни рук, знижують ризик захворювання на кишкові розлади, респіраторні захворювання в середньому до тридцяти відсотків.

Різні додаткові компоненти у складі мила

Слід уточнити, що до твердого, а також рідкого мила можуть входити спеціалізовані добавки, що покращують його антисептичні властивості або служать зволожувачами для шкіри. Одні з таких добавок вважаються корисними, наприклад, дьоготь, інші мають лікувальний вплив, наприклад, сечовина допомагає у боротьбі з демодекозом. Однак антисептиком можуть бути такі речовини як: хлоргексидин, сполуки амонію, спирти, йод, які можуть бути алергенами для конкретної людини, особливо дитини. Тому вибираючи тверде, а також рідке мило з різними ефектами, уважно прочитайте склад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.