ЯКІ ВИДИ БУДІВЕЛЬНИХ МОЛОТКІВ БУВАЮТЬ

В епоху електроінструмента старий добрий ручний інструмент комусь видасться пережитком, а хтось навпаки, віддасть перевагу саме йому. У першу чергу, на відміну від першого виду, він допомагає повільно, але вірно, виконувати різні види робіт, при цьому коштує дуже недорого. Серед різних інструментів виділяють ті, що необхідні виконання конкретних типів робіт, і навіть універсальні, до них можна легко зарахувати молотки.

Для чого потрібний молоток

З’єднання чогось, а також обробка різних твердих матеріалів, привід, щоб мати під рукою молоток. Різновидів такого ручного інструмента багато, до того ж його підрозділяють навіть у сферах застосування, адже молоток застосовують у будівництві, крім цього, наприклад, у медицині. Будівельні молотки – це ручка, із закріпленою на ній бойком. Обидві частини можуть бути виконані з металу, дерева, пластику або гуми. Залежно від поєднання матеріалів, молоток змінює свою назву, наприклад, повністю дерев’яний або гумовий називають киянкою.

Популярні типи будівельних молотків

Серед усіх будівельних моделей цього інструменту можна виділити:

  • молоток муляра, з кирочкою;
  • з гвоздодером,
  • слюсарний, із залізним бойком.

Кожен вид допомагає виконувати ті чи інші роботи:

  • забивати кріплення,
  • відколювати шматки мінералів,
  • проводити обробку металів.


Щоб робота була швидкою та безпечною, важливо, щоб інструмент був підібраний правильно. Рукоятка та бойок молотка мають бути надійно з’єднані разом, крім того, обидві частини мають бути збалансовані. При роботі рукоятка, виконана з дерева повинна зручно лежати в руці, не залишаючи зачепів, скал. Якщо рукоятка зроблена з прогумованого матеріалу, вона часто буває надмірно гладкою, щоб інструмент не вислизнув із рук. Для того, щоб інструмент при зусиллі не вилітав з рук, на кінці рукояті найчастіше роблять загин і розширення, що працює як стопор. Товщина ручки вибирається індивідуально, як і її довжина.


Кожен тип перерахованих молотків має свої нюанси, пов’язані з формою бойка. Так молоток з гвоздодером, один з найпопулярніших, повинен мати значний кут загину частини для виймання цвяхів, так ви з легкістю зможете дістатися навіть для цвяхів, що глибоко засіли, вийняти їх з мінімальними зусиллями. При ударі молотком об тверде кріплення відбувається відскок, а також у рукоятці з’являється вібрація, що передається в руку. Вона заважає роботі та погано позначається на суглобах, тому бажано вибирати варіанти молотків із конструкцією, що пригнічує відскок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.