ОСОБЛИВІ ВИДИ БУДІВЕЛЬНИХ РІВНІВ

Вимірювання, які проводяться під час усіх етапів будівництва та оздоблення, зрештою впливають на міцність будівлі, на те, як здійснюватиме внутрішнє оздоблення. Під рукою у будівельника завжди знаходиться кілька спеціальних інструментів, які зручно застосовувати у тій чи іншій ситуації. Одним з найважливіших вимірювальних приладів вважається рівень, він найбільш поширений.

Вимірювальний прилад – будівельний рівень

Будівельний рівень – прилад, заснований на фізичних властивостях рідин та газів. У замкнутій колбі є рідина, а також невелику частину заповнює газ. В результаті зміни положення колби, бульбашка газу зміщується. На цьому ґрунтується робота найпростішого будівельного рівня. Колба з рідиною, інколи ж їх кілька, розміщена в корпусі. Корпус будівельного рівня дозволяє оцінювати перепади між двома віддаленими точками. Тобто чим він довший, тим на більшій відстані можуть бути точки. Прикладаючи рівень по черзі до різних областей однієї площини, можна знайти ці перепади та усунути.

Підбір будівельного рівня за специфікою робіт

Такий прилад чудово працює на плоских поверхнях, таких як підлога, стіни. Крім того, рівень будівельний випускається у різноманітних варіантах, що дозволяє застосовувати його у специфічних умовах:

  • малі розміри для вирівнювання розеток, вимикачів, іншого електроустановного обладнання;
  • рівні з магнітною стрічкою – для металоконструкцій, каркасів, труб;
  • забезпечений електронними системами, для точного визначення кутів ухилу;
  • з лазерним покажчиком, як часткове дублювання найпростіших функцій лазерного нівеліра.


Крім того, що всі ці рівні цілком специфічні, вони можуть успішно доповнювати один одного. У сучасних умовах рівень часто замінюють нівеліром, оскільки це дозволяє одночасно оцінювати площину, при цьому отримуючи візуальні позначки на ній. Однак вирівнювання об’єктів все ж таки краще контролювати як електронним приладом, так і ручним.


Вибір конкретного різновиду рівня багато в чому залежить від специфіки робіт, необхідності переміщень з інструментом з об’єкта на об’єкт. Якщо це потрібно, а рівень повинен бути досить великою довжиною, є варіанти, коли всередині корпусу є частина, що висувається, що подовжує робочу поверхню корпусу у два рази.


При проведенні вимірювань будівельним рівнем дуже важливо розуміти, що площина вимірювань повинна змінюватися, що призводить до більш точних результатів. Плюс слід пам’ятати, що рівень, як ручний вимірювальний прилад має досить високу похибку, вона вказується на корпусі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.