ШПАТЕЛІ ГУМОВИЙ І ПЛАСТИКОВИЙ

Інструменти створені для того, щоб виробляючи різні дії приходити до відмінного результату, наприклад, створити затишок у процесі ремонту, будівництва. Кожен інструмент має свій спектр застосування, які добре відомі, зрозумілі. Серед таких інструментів часто називають шпатель, але чи добре знайомий усім цей предмет.

Шпатель з металу, гуми та пластику

Шпатель – лопатка з подовженою ручкою, що застосовується для укладання та розрівнювання будівельних сумішей. Також під шпателем часто розуміють тертку, яка має дещо іншу форму, але у разі застосування гумової або пластикової підошви виконує подібні функції. Найчастіше під зазначеним вище інструментом мають на увазі лопатку з тонкого металу – для робіт із пластичними сумішами, наприклад, шпаклівкою, з товстішого – з цементними розчинами.
При цьому шпателі виробляють, у тому числі з:

  • гуми,
  • пластика.

Види та форма шпателів

Різновидів подібних шпателів багато, вони застосовуються в різних областях оздоблювальних робіт. Гумові шпателі бувають класичної форми, а також у вигляді невеликих прямокутників зі скошеним краєм. Великі гумові шпателі застосовують для розтягування суміші навколо об’єктів складної форми на заокругленнях. За рахунок м’якості суміш ковзає за гумовим краєм, утворюється гладка поверхня.

Шпателі для шпалер, плитки та герметика

Маленькі гумові шпательки чудово підходять для заповнення складних, дрібних швів між плитками під час затирання. Крім того, завдяки тому, що робоча поверхня складається з гуми інструмент використовують для формування швів герметика. Мала поверхня забезпечує відмінний огляд. До гумових можна віднести каучукові, силіконові шпателі. Такі застосовують для розгладження шпалер. Гумові шпателі у вигляді терок відмінно підходять для затирання великих об’ємів плитки, а також тих ділянок, де на неї не можна впливати гострими предметами, такими як край металевого інструменту.


Шпателі з пластику жорсткіші, хоча вони не дозволяють надавати те ж зусилля що і металеві. Саме цей плюс дозволяє контролювати тиск на матеріал, що наноситься. Пластикові шпателі застосовують для утрамбування, наприклад, в момент нанесення рідких шпалер. Їх виробляють найчастіше у вигляді терок, у тому числі із прозорого пластику. Пластикові шпателі невеликих розмірів відмінно підходять для розгладження плівки, що самоклеїться.


Роботи гумовим і пластиковим шпателем виробляють масу різних оздоблювальних робіт. Кожен вид вимагає підстави та вправності. Ці різновиди шпателів прості у використанні, довгострокові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.