ЗАСТОСУВАННЯ ЦЕМЕНТНИХ І ГІПСОВИХ ШТУКАТУРОК

Там, де є поверхні, там завжди необхідно буде вирівнювання, так вважається в будівництві. Для отримання ідеальних поверхонь під фінішні форми обробки використовують ряд сумішей, які називають штукатурками і шпаклівками. Слід сказати, що на даний момент чіткої класифікації між ними немає, можна сказати, частина продуктів відносять до тих і іншим.

Види штукатурок

Серед штукатурок виділяються дві великі групи:

  • цементні,
  • гіпсові.


Підкреслимо, що будівельні суміші на основі цементу називаються саме так через відсоткове співвідношення цієї сухої фракції до інших. Так можна зустріти штукатурки, включають: пісок, глину, вапно. При виробництві різних робіт часто можна почути питання про різницю та правила застосування цементних, а також гіпсових штукатурок. Здебільшого можна почути недотримання правил використання, що веде до негативних наслідків.

Чим відрізняються цемент та гіпс у штукатурках

Перше, що важливо зрозуміти: цемент і гіпс – різні речовини, які, відповідно, мають різні властивості. При належному застосуванні обидві речовини дадуть відмінні результати. Цемент – це група різних мінералів, що мають гідравлічну дію, що перетворюються, зрештою, на гідросилікати кальцію. Вони набирають міцність від контакту з водою, тоді як гіпс – сульфат кальцію, який у сухому стані має гідрофільні властивості. Тобто здатний убирати воду, її пари з повітря.


Виходячи з цього, можна зрозуміти, що гіпс не придатний для вирівнювання поверхонь зовні приміщень, а також у приміщеннях з підвищеною вологістю до його застосування треба підходити акуратно. Гіпс здатний вбирати вологу з матеріалів, що стикаються, чим може завдати шкоди, змінюючи зволоженість в різних ділянках матеріалу. Варто сказати, що в житлових приміщеннях з нормальною вологістю цей матеріал може послужити для балансу вологості в різні періоди року, адже він здатний набирати вологу, а висихаючи, виділяти її назад.


Цемент вважається більш дорогим, важким матеріалом, його схоплювання відбувається повільно, ще повільніше він набирає твердість, саме з цієї причини багато хто став віддавати перевагу гіпсовим штукатуркам. До того ж гіпсові суміші пластичніші, в цемент для цього додають вапно. На відміну від гіпсу, цементну штукатурку можна наносити товстими шарами. Гіпсову, навпаки, слід наносити точно за технологією. Хоча й вказується, що адгезія гіпсу нижче, це не зовсім точно, утворений гіпсовий камінь м’якший, тому вкручуючи кріплення важливо пройти цей шар, щоб закріпитися у твердіших.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.