НАВІЩО ПОТРІБНА КУВАЛДА НА БУДІВЛІ

Щоб побудувати нове, часом буває необхідно очистити для цього простір. Коли справа стосується поновлення, а саме ремонту, це може означати: час прибрати стару бетонну стяжку, під’їзну доріжку, а може навіть знести стіну. Всі ці роботи можуть виконуватися із застосуванням електричного або пневматичного інструменту, але далеко не завжди він буде під рукою, тоді можна взяти ручний інструмент – кувалду.

З чого складається кувалда

Масивний важкий бійок, рукоять, дає завдати удару з розмахом, отримавши максимальне ккд – ось для чого потрібна кувалда, тут не підійде звичайний молоток. Кувалда застосовується для демонтажних робіт, а також забивання різних матеріалів, наприклад, паль або стовпів у ґрунт. Іноді можна почути, що відмінність цього інструменту – довга рукоятка, проте це не зовсім правильно. Така риса характерна для будівельних інструментів, кувалди застосовують і в інших сферах, наприклад, для гравірувальних робіт. Найпоширеніше застосування кувалд – ковальська справа.

Види будівельних кувалд

Кувалди, що застосовуються у будівництві, мають три підвиди, які пов’язані із зовнішнім виглядом бойка:

  • тупоноса,
  • гостроноса поперечна,
  • гостроноса поздовжня.


Форма дозволяє завдавати удару по області, а також впливати на твердіші підстави. Варто сказати, що кувалди з відносно невеликим бойком та рукояткою застосовують для колки тротуарної плитки.


Вага бойка кувалди може змінюватись від 2 до 16 кілограм. Сам він виконується з твердих видів сталі, а також піддається гартуванню, це видно в момент робіт, так як на інструменті не залишається вм’ятин. Бойок може мати межі краю, що дозволяє знизити ймовірність травмування при ударі.

Так як робоча область кувалди досить важка, дуже важливо, щоб вона була надійно зафіксована на ручці. Найдешевший спосіб кріплення – одинарне, а також подвійне розклинювання. Великі виробники ручного інструменту кріплять ручку до бойка методом склеювання. Ручки для кувалд виробляють із деревини, а також композитних матеріалів, також деякі бренди виготовляють ручки із сталевих, з’єднаних між собою, прутів, поміщених у гумову оболонку.


Чим довше рукоять кувалди, тим більше замах можна зробити, таке співвідношення розмірів дає робити удар більшої сили. Так як при ударі твердого металу таку ж поверхню виникає віддача, яку прийнято називати вібрацією, рукоять повинна компенсувати її. Чим краще матеріал кувалди гасить вібрацію при ударі, тим зручніше виконувати роботи з демонтажу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.