ОБ’ЄМНЕ ДЕКОРУВАННЯ ШПАКЛІВКОЮ

Пластичні матеріали, які згодом набирають міцність, зберігаючи форму цікаві для декоративного оздоблення. Такий матеріал як шпаклівка досить функціональний, його властивості відчутно змінюються при введенні додаткових компонентів до складу. Шпаклівка, з іншого боку, досить звичний супутній компонент багатьох ремонтних робіт, тому глянути на неї свіжим поглядом навіть корисно.

Застосування шпаклівок для декорування

Далеко не всіх знають, тим більше бачили особисто, як виглядає декор зі шпаклівки, при цьому багато хто бачив лише готові роботи, відзначають, що виглядають вони як досить складні у виконанні. Насправді ті самі будівельні сухі суміші, що більшість майстрів застосовує для вирівнювання стін, стель, застосовується в такому випадку. Існує три основні методи застосування шпаклівок для об’ємного декорування:

  • виконання однотипного рельєфу,
  • нанесення розчину через трафарет,
  • формування барельєфа тонкими шпателями.

Об’ємне декорування єдиним рельєфом зі шпаклівки

Перший вид найпоширеніший. Шпаклівка вибирається з урахуванням того, що суміш наноситиметься дещо більшими шарами, ніж запропоновано виробником. Часто самі виробники пропонують готові суміші такого плану, зараховуючи їх до декоративних штукатурок. Спочатку наноситься шар шпаклівки, який потім інструментами: шпателем, пензлем, щіткою обробляється. На поверхні утворюються лінії, кола, інші види рельєфу. У деяких випадках, коли хочеться отримати складний хаотичний малюнок, на шпаклівку накладають просту поліетиленову плівку, її не розрівнюють, вдавлюючи при нанесенні..

Декорування трафаретне зі шпаклівки

Застосування для об’ємного декорування стін шпаклівкою трафаретів загалом не відрізняється від інших подібних робіт. Суміші вибираються на основі гіпсу, якщо важливо отримати відносно високий рельєф, суміш початку наносять по краю за допомогою аналога мішка кондитерського, після висихання повторюють процедуру, а потім заповнюють центр. Трафаретне об’ємне нанесення шпаклівки потребує терпіння та акуратності.

Формування об’ємного барельєфа шпаклівкою

Найскладніший, водночас гарний вид об’ємного декорування поверхонь шпаклівкою – створення барельєфів. Для такого виду робіт важливо мати навичку нанесення, а також замішування шпаклівки відповідної консистенції. Крім цього мати художній смак, щоб вибрати красивий малюнок, що підходить під інтер’єрне рішення. Всі види об’ємних декорів, створених на основі готових до використання шпаклівок або сухих будівельних сумішей, можна піддавати фарбуванню, з подальшим покриттям декоративною блакиттю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.