ЯКІ БУВАЮТЬ ТРУБИ ДЛЯ ВЕНТИЛЯЦІЇ

З урахуванням сучасних вимог до теплоізоляції, все більше власників різних приміщень, у тому числі і житлових, замислюється про організацію якісної, ефективної вентиляції. Особливо часто це стосуються ті, хто проводить ремонт у нових приміщеннях під чистове оздоблення. Віддаючи належне організації припливу та відтоку повітря, цим можна підвищити якість власного життя, підтримати своє здоров’я.

Організація вентиляції у приміщеннях

Відомо, що будівлі, що будуються ще двадцять років тому, постачалися дерев’яними віконними рамами не просто так, саме зазори, що утворюються в них, сприяли припливу свіжого повітря. З приходом пластикових вікон, а також зведенням додаткових перегородок у загальних коридорах порушився принцип надходження повітря. Тому, як би добре не працювала ваша витяжка, у приміщенні виникає нестача кисню, надлишок інших газів, що входять у повітряну суміш. Вирішенням проблеми служить організація припливу повітря ззовні, з додатковою фільтрацією, підігрівом, розподілом, а також його видалення. Все це можна зробити за допомогою розгалуженої мережі вентканалів, які доповнюються канальними вентиляторами, рекуператорами та іншими приладами.

З чого роблять вентиляційні канали

Формування вентканалів провадиться за допомогою труб. Їх вибір, грамотний монтаж та розведення – половина успіху. Труби для вентиляційних каналів виготовляються з:

  • металів,
  • пластика.


Вважається, що пластик, більш простий у плані кріплення, а також легший матеріал, при цьому його не можна використовувати повсюдно, оскільки він не вважається пожежобезпечним. Металеві труби вентиляції трохи складніші в установці, їх застосування вимагає правильного підбору діаметрів самих, так і різних перехідників. Ті та інші труби виробляють у двох варіантах перерізу:

  • круглі,
  • прямокутні.


Хоча в багатьох джерелах можна прочитати, що прямокутний переріз труб оптимально для житлових приміщень, насправді перевага лише в тому, що при невисоких стелях є можливість виграти більше місця. Прямокутні вентканали іноді вибирають через візуальний ефект, що виробляється решітками вентиляції. Круглі повітроводи, при належній товщині металу або пластику пропускають повітря краще, не створюючи перешкод потоку.


Серед металевих труб для організації вентиляції є фаворити. Так, оцинкована сталь у подібних виробах дозволяє зменшити товщину стінок, а значить і вагу труб, за тих же фізичних, аеродинамічних показників. Вибір труб майже завжди починається з оцінки того обладнання, яке підключатиметься, оскільки бажано, щоб у системі не було значних перепадів діаметрів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.