КОРИСНИЙ ІНСТРУМЕНТ: РОЗВІДНИЙ КЛЮЧ

Серед інших корисних інструментів виділимо один розлучний ключ. Він є в наборі різних майстрів, бажано мати його і в домашньому кейсі з інструментами на всі випадки життя. Даний вид ключа один із найнезвичайніших зовні, застосування його має певні особливості, тому варто розглянути його докладніше.

Функціонал розвідного ключа

Розвідний ключ – особливий інструмент, якщо придивитися, то легко помітити, який ручний інструмент вплинув на його функціонал та зовнішній вигляд, це:
  • плоскогубці,
  • штангенциркуль,
  • викрутки з тріскачкою.

Принцип дії розлученого ключа

На перший погляд, усе перераховане не так помітно. Розлучний ключ діє за таким принципом:
  • губки ключа охоплюють гайку;
  • затягуються під її розмір;
  • відбувається поворот;
  • після чого процес повторюється з першого кроку до повного відкручування-закручування.
Завдяки довгим ручкам на гайку подається достатнє зусилля, щоб відвернути її. При цьому завдяки постійному її перехопленню в міру відкручування не відбувається зриву граней, різьблення, самого ключа.
Серед розвідних ключів зустрічаються ті, які нема потреби перекидати після кожного обертання, такі мають принцип роботи схожий з
викруткою тріскачкою. Цей вид значно прискорює роботу. Усі розлучні ключі ділять за:
  • зазору між губками – діаметром гайки;
  • механізму фіксації рухомої губки

На що звернути увагу при купівлі розвідного ключа

Найбільш поширені види даного ключа – трубний чи газовий, а також шведський. Щоб працювати одним ключем можна було з різними гайками, на нерухомій частині шведського розвідного ключа нанесено різання. З їхньою допомогою можна зняти зовнішні розміри кріплення. Губки ключа такого виду повинні бути паралельні один одному, бажано, щоб на внутрішній стороні були насічки або зубчики для покращення зчеплення. Повноцінний хват губок забезпечує простоту роботи, безпека, а також достатнє зусилля під час закручування.
Розвідний ключ – один з перших інструментів для сантехніків, стане в пригоді також автомобілістам і всім, кому необхідно працювати з гайками та подібним кріпленням. Вибираючи цей інструмент, варто ознайомитися з тим, хто його виробник. Вважається, що найкраще найбільш надійні ключі від європейських, наприклад, німецьких виробників. Купуючи розвідний ключ, перевірте його баланс, в ідеалі, помістивши його балансувати на великому пальці, ви зауважите, що хват відбувається досить далеко від головки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.