ЩО ПРЕДСТАВЛЯЄ СОБОЮ ІЗОЛЕНТУ

Жарти про те, що перемотане ізолентой буде працювати вічно, не далекі від правди, при тому, що цей предмет є в більшості квартир і будинків і без нього важко уявити ремонт електроприладу або проводки. Моток ізоляційної стрічки – звичний атрибут набору домашнього майстра, якщо необхідно ізолювати дроти, повернути життя електричної вилці і багато де ще.

З історії матеріалу: ізолента

Матеріал з моменту винаходу зазнав маси змін, що призвело до його високої популяризації. На даний момент виробництво матеріалу відбувається у всіх точках світу, так як він вважається незамінним при різноманітних роботах, пов’язаних з прокладанням та ремонтом проводки як домашньої, так і автомобільної.


Загальні відомості про ізоленту такі:

  • матеріал виготовляється у вигляді вузького полотна змотаного на картонну бобіну.,
  • зворотний бік стрічки покрив клеєм,
  • властивості її залежить від матеріалу – основи.

Бобіну також часто називають картонною втулкою. В якості основи використовуються кілька матеріалів, частіше зустрічаються ті, що виготовлені з особливого виду пвх, а також на тканій основі. Пвх добре тягнеться, при цьому зберігаючи якість, головне з яких – діелектричне. Для тканої основи застосовують бавовняну нитку з просоченням. Таку ізоленту, виготовлену за ТУ, відносять до високовольтних.

Види ізоленти

Різні види стрічок відрізняються один від одного сферою застосування, є види, що можуть застосовуватись при великому вольтажі. Підбираючи ізоленту, варто звернути увагу на те, який температурний режим передбачений для конкретного зразка. Усі ці дані наносяться на упаковку. Пвх надають різні відтінки, що застосовується в маркуванні різних проводів та жил кабелю.


Ізоленту намотують на бобіни так, щоб покупець міг використовувати її з комфортом. Розрізняють різні діаметри бобін, для простоти та збільшення швидкості намотування. Ізоленту виробляють у різних метражах, найчастіше від п’яти до п’ятдесяти метрів. Адгезійні можливості матеріалу залежать від типу клею. Є ізоленти здатні утворювати щільні муфти – з’єднання.


Звичайно, ізоленту використовують не тільки як діелектричний ізолятор, а й просто як липку стрічку. Вона є чимось середнім між простим і малярним скотчем за ступенем адгезії до таких матеріалів як пластик, дерево, метал, оштукатурені або пофарбовані стіни. Її застосовують і як тимчасовий фіксатор, наприклад, при встановленні стельових плінтусів або наличників дверей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.