КВІТИ В САДУ: ЛІКИ ТА КРАСА

Універсальність – одна з тих якостей, які ми часто шукаємо у техніці, обладнанні, будівельних матеріалах. А чи може бути так, що навіть квітник, клумба, що сповнена гарних квітів, буде такою? Поєднати красу можна з користю, одні рослини, що радують нас своїми яскравими квітами, можуть стати їжею, а інші – ліками.

Квіти та їх користь для здоров’я

Секретні властивості трав були відкриті задовго до нас, але через переважання в сучасній медицині таблетованих лікарських препаратів, створених складними методами, прості засоби відійшли вбік. У деяких яскраві, помітні квіти календули, ехінацеї, шавлії навряд чи викличуть якісь інші асоціації. Насправді можливо, саме у вас під вікном розкинулася зелена аптека. Серед квітів, що вирощуються в саду, на клумбах навколо будинку ці три рослини особливо виділяються, можна сказати, що вони звичні погляду.

Календула чи нігтик

Найневибагливіша, одночасно красива квітка – календула, найчастіше її називають нігтик. Невелике зростання, рясне цвітіння, зелень – все це стає ідеальною умовою для висадки рослини по краю доріжок, заповнення великих просторів клумб. Багатьом подобається трохи гіркуватий аромат її квіток.

Якщо задуматися про лікарську користь календули, всі знають про настоянку з неї, що має антибактеріальну дію. Календула входить до складу таблеток, що застосовуються при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також креми, мазі. У домашніх умовах її можна сушити, після чого готувати настої на водяній бані та спиртові.

Ехінацея чи рудбекія

Високі, помітні кущі з великими, акцентними квітами бузкового, бордового, жовтого кольору – це ехінацея. Якщо придивитися до квітки, він може здатися надмірно простим, але в групах з іншими квітами він створює прекрасні ландшафтні композиції. Переваги квітки в тому, що він відмінно уживається з іншими рослинами, навіть бур’янами, цілком невибагливий. Ехінацея, як ліки, відомо з давніх-давен, до лікарських відносять вид: пурпурна. Вважається джерелом всіляких лікарських речовин, вони розподілені у всіх частинах від кореневища до пелюсток квітки. Вкрай важливо розуміти, що будь-які ліки є протипоказання, з чим варто ознайомитися заздалегідь. У домашніх умовах ехінацею чи рудбекію сушать, після чого заварюють у вигляді чаю, наполягають на меді. Вона вважається природним імуностимулятором.

Шавлія – лікарська рослина

Серед інших рослин виділяється унікальне – шавлія. Він застосовується буквально всюди, до того ж самі квіти красиві, випромінюють приємний аромат. Це і ліки, і їжа. Шавлія в саду – це високі, кулясті чагарники висотою до дев’яноста сантиметрів, з колосоподібними бузковими, а також білими квітами. Пишність зелені, яскравість кольорів дозволяє садити його вздовж огорож, а також використовувати самого як роздільник. Шавлія як ліки також універсальна, але варто звернути увагу на те, що видів рослини безліч, найчастіше можна зустріти «мускатний», «лікарський». У листя рослини приємний пряний аромат, тому його часто сушать, після чого використовують як полоскання для ротової порожнини, а також якості приправи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.