КВІТИ В САДУ: КРАСИВО І СМАЧНО

У зимовий час будь-який садівник із передчуттям чекає сезону, як відомо, саме в цей час є можливість планувати, що і де ростиме, яку рослину перенести в інше місце, замінити. Помічено, що квітникарі займаються цим не менше, часом навіть більше за всіх інших. Квіткові композиції у садовому дизайні займають величезне місце, до того ж кожен знає, що більшість квітів – медоноси чи лікарські трави.

Квіти, що вживають у їжу

Але що цікаво, лише мала частина знає, а ще менша вживає квіти у їжу. Насправді серед усіх відомих, дуже популярних квітучих рослин безліч смачних, корисних продуктів. Мабуть, найвідоміші ті, з яких готують настоянки, варять варення. Назвемо лише три з них:

  • настурція,
  • шавлій,
  • портулак.

Вони гарно цвітуть, але їх в їжу в Україні майже не вживають. Дізнаємося більше про кожного з них.

Настурція

Для когось самі назви можуть бути невідомими, але варто побачити квіти, ви точно згадаєте, як виглядає, наприклад, настурція. Яскраві зірки помаранчевого, червоного кольору, що виділяються на ніжному щитовидному листі. Плюсом квітки можна назвати його універсальність, вона може бути покривною рослиною, а також виявляє повзучі властивості ліан, якщо є опори. У кулінарії застосовують насіння, яке має округлу, з невеликими борозенками форму, їх часто називають заміною каперсів. Насіння настурції маринують.

Шавлій

Шавлія відома всім як засіб, що включається до препаратів від кашлю, жителі міських квартир навряд чи відразу впізнають його в красивій квітці, що прикрашає сад. Застосовуваний у ландшафтному дизайні, шавлія нарівні конкурує з лавандою. Він має подібну будову, а плюсом можна вважати більшу кількість кольорів. Слід пам’ятати, що красиву лікарську рослину до того ж вважають пряною травою. Шавлій застосовують у кулінарії, з ним варять супи, додають у салати, при приготуванні м’яса.

Портулак

Мабуть, найменш відомо, як для садівників, так і для любителів корисної їжі, рослина з цієї групи – портулак. Справа в тому, що хоча в більш посушливих південних районах, на узбережжі Середземного моря портулак можна побачити в дикій природі, а також на столах як гарнір, тут його найчастіше згадують як бур’ян.

Справді, він має безліч видів, найчастіше на городах поселяється портулак городній, що відрізняється дрібними жовтими квітами. Саме його і вживають у їжу, відварюючи молоді стебла та листя. У садах можна зустріти інші різновиди, наприклад, портулак махровий. Його невибагливість, рясне цвітіння – справжня радість квітникара. Зауважимо, що портулак самосійний, тому, якщо ви не хочете його тотального поширення на ділянці, сіяти насіння краще в широке низьке квіткові горщики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.