ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНИЙ РЕКУПЕРАТОР

Повне перепланування будівель, а також нове будівництво найчастіше враховують багато нюансів, але далеко не всі. Одним з таких важливих для якості життя людини, а також її здоров’я фактором вважається повітрообмін. Часто можна почути про чисте повітря, причому, вентиляція у житловому приміщенні складніший процес, який закладається в момент проєктування будівлі. Відчуваєте брак кисню, надмірну вологість або навпаки сухість – це пряма вказівка до того, що всередину не надходить чисте повітря, а відпрацьований не виводиться назовні. Найчастіше простим вирішенням проблем буває рекуператор.

Функції рекуператора

Якщо просто описати функціонал даного пристрою, то він полягає в нагріванні відпрацьованим повітрям, що виходить, предмета – теплообмінника, який, у свою чергу, прогріває вхідне, чисте повітря. Варто сказати, що у приладі використано два процеси:

  • вентиляція,
  • теплообмін.


Це зроблено для того, щоб прилад – рекуператор, у момент припливу повітря з вулиці подавав його у приміщення нагрітим, знижуючи різницю між кімнатною температурою та повітряним потоком зовні. Варто одразу сказати, що ефективність цього теплообміну залежить від трьох параметрів:

  • форми приладу,
  • різниці температур,
  • наявності функції додаткового підігріву всередині приладу.


Рекуператори можуть працювати, ґрунтуючись на різних методах подачі повітря. Часто саме тому їх називають припливно-витяжною вентиляцією. Є прилади, що здійснюють вентиляцію з одночасною рекуперацією, що діють по черзі, вони випускають, а потім впускають чисту повітряну суміш. Інші поєднують ці процеси, оскільки повітропроводи для кожного виду повітря різні, такі моделі більш виправдані з погляду гігієнічності. Слід зазначити, що рекуператори працюють на основі різниці тисків, моделі, забезпечені додатковими вентиляційними приводами, дорожче, їхня потужність вища.


Так як різниця температур всередині і зовні приміщення може бути значною, повітря, що надходить у приміщення, також може бути недостатньо прогрітий, тому часто компактні системи встановлюють безпосередньо над опалювальними приладами – радіаторами опалення.

Куди поставити рекуператор та як його вибрати

Найчастіше, щоб випробувати систему, покупці ставлять її у підвальні приміщення, а також у вологі приміщення, такі як ванні кімнати, сауни, басейни, лазні. Тут дуже важливо розуміти, що рекуператор повинен працювати постійно, якщо за вікном негативна температура в межах зазначеної виробником. Вибираючи модель рекуператора, слід оцінити:

  • як змінюються сезонні температури в регіоні,
  • бюджет,
  • місце установки,
  • необхідність наявності фільтрів, зворотних клапанів, посилених корпусів зовнішньої частини приладу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.