П’ЯТНОВИВІДНИК І ВІДБІЛЮВАЧ ДЛЯ ІДЕАЛЬНОГО ПРАННЯ

Одяг та плями на ньому – про це можна говорити годинами, але кожна господиня справляється з цим по-різному. Будь-яка тканина складається з волокон, які добре вбирають рідини, часто бруд потрапляє на одяг саме в цьому виді. Щоб видалити забруднення, коли порошок для прання не дав позитивного результату, потрібні засоби для виведення плям і відбілювач.

Чого чекати від відбілювача і засобу для виведення плям

Кошти, названі так, не що інше, як склади з однієї або декількох хімічних речовин, що взаємодіють із різними забрудненнями. Тут важлива доля, що п’ятновивідник, а також відбілювач підбирають з урахуванням наступних параметрів:

  • видалення забруднень,
  • збереження структури тканини,
  • збереження кольору,
  • відсутність різкого запаху після прання.

Які плями видаляти відбілювачем або засобом для виведення плям

Відбілювачі, а потім і засоби для виведення плям повинні справлятися з наступними забрудненнями:

  • травою,
  • ґрунтом,
  • кров’ю,
  • потом,
  • жировими плямами,
  • вином.


Кожна з цих речовин має власний склад, до того ж важливим є час, який пляма знаходиться на тканині. Чим довше, тим складніше його вивести.
Чому кошти називаються по-різному, хоча виконують подібні функції? Справа в тому, що засоби для виведення плям найчастіше не змінюють колір тканини, навіть якщо вона кольорова. Відбілювачі застосовуються лише для незабарвленої білизни, тому що їх речовини, що діють, розчиняють, у тому числі, пігменти фарб для тканин.

Основа відбілювача найчастіше хлор, він взаємодіє з різними речовинами, продукти реакції змиваються водою. Саме так виходять білі рушники, постільна білизна та одяг. Однак відбілювачі мають обмеження, вони знижують міцність натуральних тканин, а для вовняних речей взагалі протипоказані. На заміну цьому виду відбілювачів для тканин прийшли ті, хто як основний компонент містять кисневий відбілювач, найчастіше під цим поняттям приховують перкабонат натрію (перекис водню). Його плюси – повне розчинення у воді, дезінфекція тканин, крім того пом’якшення води.


Засоби для виведення плям повинні взаємодіяти з великою кількістю видів тканин, тому в якості основного компонента тут також виступають пероксиди, проте їх менше у відсотковому співвідношенні, крім того, до складу включені різні види ПАР, спирти, інші сполуки. Зверніть увагу, що чіпати відбілювачі, а тим більше засоби для виведення плям руками без рукавичок не варто, так як хлор, пероксиди можуть викликати отруєння, до того ж викликають реакції на шкірі. Тому їхнє застосування опосередковано, для цього використовують спеціальні ковпачки, що й зазначено в інструкціях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.