ДВЕРНА РУЧКА: НАТИСНА АБО КНОБ

Купівля міжкімнатних дверей справа відповідальна, пов’язана з безліччю нюансів, що викликає суперечливі почуття. У момент покупки можна помітити, що більшість уваги віддається полотну дверей, лише невелика частина покупців ретельно оцінює фурнітуру. І навіть тоді ручкам приділяють менше уваги, ніж, скажімо, петлям. Тому, вибрати двері у збиранні хорошої якості – найчастіше це справжня знахідка.

Види дверних ручок

Дверна ручка може бути різної форми і методу застосування:

Функції дверної ручки

У зв’язку з великим акцентом на приватність, фурнітура міжкімнатних дверей вибирається з огляду на це. Тобто, дверна ручка бере участь у двох функціях:

  • відкривання – закривання,
  • контроль доступу – замикання.


Раніше для цих потреб встановлювалися два види фурнітури: ручка та замок, тепер функція замку вбудована. Натискні дверні ручки та кноби – круглі, мають вбудований механізм.

Плюси та мінуси різних дверних ручок

Наша рука дозволяє досить комфортно використовувати і круглу, і Г-подібну ручку дверей. Тоді як вибрати те, що підійде вам? Кожна форма ручок має свої плюси та особливості використання. Так натискна може бути натиснута не лише пензлем руки, а й, скажімо, ліктем. Погодьтеся, це зручно, коли ви несете щось важке, руки зайняті. Кноб у такий спосіб натиснути вже не вийде. Зате він має більш лаконічний, компактний вигляд. До речі, кноби бувають без убудованого замку, такі, в оригінальному дизайні, вибирають для двостулкових дверей.


Кноби, а також натискні ручки візуально відрізняються, тому постійно змінюють один одного в інтер’єрних рішеннях. Деколи можна почути, що кноби із замком менш надійні, ніж ручки, хоча це більше залежить від виробника, зустрічаються і цілком якісні моделі. Про натискні дверні ручки частіше говорять у зв’язку з фарбою, що стирається, це пов’язано з нерівномірним хватом і розподілом площі натискання.

Кноби досить рідко змінюють колір покриття. Деколи критикують натискні ручки за те, що вони не відповідають вимогам безпеки для дітей молодшого та шкільного віку. Так як вони можуть отримати травму, доторкнувшись до відкритого кінця дверної ручки. Звичайно, можна замінити всю подібну фурнітуру на кноби, які відрізняються гладкою круглою формою. З іншого боку, виробники зараз пропонують моделі натискних ручок зі злегка вигнутим у бік дверей кінцем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.