ЯК ЗНЯТИ СТАРУ КРАСКУ

Нове часом потребує видалення чи трансформації чогось старого. З такою проблемою стикаються під час ремонту, наприклад, необхідність зняти старе покриття. Видаляти декоративне оздоблення можна частково або повністю, при цьому не тільки зі стін, стелі або підлоги, знімають її і з предметів меблів. Одним із найскладніших у цьому плані матеріалів вважаються фарби.

З чого розпочати видалення старої фарби

Видалення лакофарбового покриття, без сумнівів, популярне питання, про яке багато розмірковують та консультують автори статей, різні блогери. Щоб видалити стару фарбу, перш за все зробить оцінити два параметри:

  • тип фарби,
  • площа поверхні, що очищається.


Фарби, що застосовуються в обробці, мають настільки різноманітні склади, які наносяться на різні поверхні, що універсальний спосіб відсутній. Серед популярних методів зняття фарби:

  • механічний,
  • термомеханічний,
  • хімічний.

Вибір методів видалення старої фарби

Кожен із цих методів має плюси та мінуси, потребує інструментів та спеціальних засобів. Механічний спосіб видалення фарби найпростіший, проте він ушкоджує поверхню. Це може бути несуттєвим, якщо шар під обробкою можна відновити, наприклад, оштукатурити. Обробку механічним методом проводять скребками, шпателями, а також різним електроінструментом с абразивними насадками. При роботі з делікатнішими основами, такими як дерево, механічні впливи можуть призвести до необхідності більш складної реставрації, тому метод доповнили термічною обробкою..


Олійні фарби та лаки утворюють на поверхні плівку, яка під впливом струменя гарячого повітря, для цього використовують будівельний фен, деформується, втрачаючи адгезію з основою. Метод термомеханічної обробки для зняття лакофарбового покриття один із найпростіших, але вимагає розуміння взаємодії матеріалу та високих температур. Так застосування даного методу, а також інструменту – будівельного фена, підходить для твердих підстав: мінеральних, дерев’яних, але легкозаймисті та легкоплавкі матеріали до цього списку не належать.


Хімічний метод укладений у застосуванні розчинників, він найбільш простий з точки зору трудовитрат, але вимагає точного знання взаємодії даного виду фарби, лаку та розчину. Крім цього, зняти фарбу розчинником можна лише тоді, коли ви знаєте, що він не зашкодить основі. Розчинники завжди рекомендують протестувати на невеликій прихованій ділянці поверхні. Кожен метод ефективний по-своєму, при цьому важливо оцінювати площу, яку потрібно обробити. Усі методи зняття фарби із поверхні супроводжуються власними техніками безпеки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.