ҐРУНТОВКА ТА ЇЇ РІЗНОВИДНОСТІ

Поєднання різних поверхонь при оздоблювальних, а іноді й будівельних роботах — етап, який безпосередньо стосується якісних результатів. Останнім часом оздоблення, зокрема встановлення теплоізоляції, вимагає правильної послідовності шарів. Вони, у свою чергу, можуть мати недостатню адгезію, простіше кажучи, відшаровуватись у процесі висихання або механічних навантажень на поверхню. Щоб цього не відбувалося, наноситься спеціальна суміш – ґрунтовка.

Різновиди ґрунтовок за функціями

Ґрунтовка поверхні спеціальними складами практично не помітна неозброєному оку, при цьому вона може виконувати відразу кілька функцій:

  • підвищувати адгезію основи,
  • зміцнювати основу на регламентовану глибину,
  • утворювати на підставі шорсткість, що також збільшить адгезивні властивості.


Для зміцнення мінеральних основ, переважно бетонних, слід вибирати склади глибокого проникнення, вони працюють як клей, при цьому сохнуть досить швидко. Суміш для ґрунтування поверхні випускається у готовому вигляді, а також у вигляді концентрату, який відповідно потрібно зачиняти чистою водою за інструкцією.

Процес нанесення ґрунтовки

Нанесення складів для ґрунтування досить простий процес. Основа очищається механічно, потім знепилюється. Чим краще буде проведена ця процедура, тим меншою буде витрата рідини, покращиться її взаємодія з поверхнею. Рідину готують згідно з інструкцією конкретного складу, потім наносять валиком чи пензлем, деякі види можуть наноситися механізовано.

Потім основа має висохнути. Важливо, щоб у момент фарбування не було пропущених ділянок, що згодом може викликати перепад у проникненні рідин з наступних розчинів, складів. Щоб цього не сталося, ґрунтовки часто мають колірну індикацію, під напівпрозорі та світлі матеріали підходять склади білого кольору, для інших видів з кольоровою індикацією.


Вибір різновиду ґрунтовки також залежить від того, який тип приміщення перед вами, деякі типи підходять для використання всередині та зовні будівель. Особливим видом ґрунтовки вважають варіанти, що застосовуються для поліпшення адгезії сумішей, що містять цемент, до таких відносять ті, що мають загальну назву «бетонконтакт». Важливо розуміти, що ґрунтовка зменшує водопоглинання поверхні, це дозволяє такому дорогому матеріалу, як фарба, лягати на поверхню рівним шаром. Витрати на це матеріал знижуються, що, безумовно, вигідно, адже ґрунтовка коштує на порядок дешевше за лакофарбові матеріали.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.