МАЛЯРНІ ВАЛИКИ ДЛЯ РІЗНИХ ВИДІВ РОБОТ

Роботи з благоустрою, оздоблення приміщення – найретельніший етап будь-якого будівництва. Кожен вид робіт має свої особливості, серед яких і вибір інструментів. Серед будівельників найбільшу кількість різноманітного інструменту мають оздоблювальні матеріали, наприклад, маляри. Завдяки цій різноманітності, результати обробки по-справжньому вражають.

Валик – популярний малярський інструмент

Серед усіх інструментів маляра одним із найбільш багатофункціональних вважається валик. Його пристрій досить простий: рукоятка та ролик. Пристрій рукоятки може відрізнятися, раніше виділяли фасадний і каркасний валик, на даний момент конструкція спростилася, ролик більше не вимагає кріплення на бюгелі. Всі валики розрізняються за розмірами, невеликі валики з подовженою ручкою, що часто застосовуються для вузьких ділянок та внутрішніх кутів, постачають рукояткою з коротким бюгелем – частиною, куди встановлюється ролик.

Види валиків для різних типів робіт

Всі малярні валики зараз поділяють за типом ролика. Вони бувають:

  • фактурні,
  • голчасті,
  • притискні,
  • ворсисті.


Якщо розглядати види робіт, де застосовуються малярські валики, то до них належать:

  • фарбування фарбами, лаками, ґрунтовками;
  • нанесення фасадних та інших типів штукатурок;
  • обклеювання шпалерами та іншими рулонними матеріалами;
  • гіпсокартонні роботи;
  • наливка стяжки підлоги.


Валики з ворсом вбирають лакофарбові матеріали, після чого лкм розподіляється по поверхні. Перевага валика для фарбування – можливість фарбувати великі обсяги за короткий термін без застосування механізованих методів. Залежно від розміру ворсу рекомендується підбирати цей малярський інструмент: короткий ворс – глянсові фарби, довгий – фактурні. Валики з ворсом бувають нитяними та хутряними, при фарбуванні особливо важливо, щоб шубка не залишала на покриття ворсу.


Інструмент для нанесення фактурних штукатурок можна розділити на два види: з м’яким роликом із поролону, із жорстким фактурним роликом із гуми. Перший дозволяє матеріалу тягнуть, що й утворює хаотичний малюнок. Тверді валики для щільних штукатурок утворюють фактуру за рахунок натискання. Поклейка шпалер вимагає валика з м’яким, щільним роликом, він отримав назву притискної. Такий вид використовують поряд із гумовим шпателем. Такий вид валика підходить для щільнішого укладання рідких шпалер.


Щоб наносити оздоблювальний матеріал на великі площі, а також на всю висоту приміщення спільно з малярним валиком застосовують рукоятки, що подовжують, з дерева і металу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.