ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ БРАШУВАННЯ ДЕРЕВИНИ

Деревина – сама по собі цікавий, різноманітний матеріал, якщо враховувати різноманітність порід дерев, місць їх зростання, а також видів обробки. Різні візерунки, що виявляються при пилянні колоди усілякими способами, традиційні методи, такі як:

  • фарбування,
  • лакування,
  • полірування

– все це дає щоразу унікальні результати. При цьому деревина підходить для більшості будівельних та оздоблювальних робіт, змінює свої властивості після певних видів впливу. Нові методи обробки часто надають із розряду стародавніх, забутих, вони привертають увагу. Серед таких методів брашування – унікальний метод зняття пухких шарів, які розташовані в проміжках між готовими кільцями.


Серед методів видалення та розм’якшення м’якої частини виділяють:

  1. механічний,
  2. хімічний,
  3. термічний.

Після такого впливу малюнок деревини видно більш чітко, він відчувається і при дотику. Залежно від породи дерева, його віку та методу брашування можна отримати ледь помітну фактуру або навпаки, помітну навіть візуально.

БРАШУВАННЯ ДЕРЕВА РУЧНИМ ІНСТРУМЕНТОМ


Виробляти видалення м’яких волокон деревини можна різними інструментами після того, як ці волокна розм’якшені. Найпростіший і доступніший варіант – застосування простих ручних інструментів:


Подібні інструменти сприяють ретельному, м’якому видаленню волокон, при цьому дозволяють отримати одночасно шліфовані краї деревини. Під час роботи потрібно докладати рівномірних зусиль, рухаючи інструменти вздовж волокнистої частини. При цьому подібні інструменти відмінно підходять для тонкої роботи, яку починають робити щіткою, а потім завершують наждачним папером. Мінусом застосування ручних інструментів для брашування називають необхідність витрачати власні сили, тобто вони підходять для невеликих за площею, простих за геометрією поверхонь.

БРАШУВАННЯ ЕЛЕКТРОІНСТРУМЕНТОМ

Великомасштабні проекти, такі як підготовка фасадів для кухні, обробка цілих приміщень дерев’яною обробкою в техніці брошування – завдання для електроінструменту. Особливість його використання в тому, що їм можна розм’якшити волокнисті шари деревини, так і видалити їх.
Для брошування можуть бути використані:

  • електричний пальник,
  • будівельний фен,
  • болгарка зі щітками-крацівками,
  • шліфмашина.


Пальник та фен допомагають використовувати термічну руйнацію м’яких волокон. При цьому брошована деревина набуває приємного коричневого відтінку. Болгаркою та шліфмашинкою проводять очищення поверхні. Залежно від типу дерева перепад висот між твердими волокнами кілець дерева може бути від 0,1 до 0,6 мм. Швидкість роботи електроінструментами набагато вища, тому їх застосовують, у тому числі для оздоблення фасадів усередині та зовні приміщень. Після обробки виріб можна покрити лаком, блакитом, фарбою. У поєднанні з брашуванням застосовують і інші декоративні техніки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.