ЯК УЛОЖИТИ ТРОТУАРНУ ПЛИТКУ

Чого хоче добитися кожен господар, ремонтуючи, упорядковуючи і просто доглядаючи за власним двором? Звичайно, щоб у власному дворі був справжній оазис, закритий від сторонніх очей затишний приватний куточок. Кожен шукає тієї функціональності, яка йому до душі, причому більшість людей сходиться на думці, що частину ділянки потрібно покрити твердим покриттям. Відсоткове співвідношення цього покриття до інших частин залежить від переваг, розмірів двору.

Чому краще укласти тротуарну плитку

Якщо мова заходить про тверде покриття, то варіантів кілька:


Всі ці види мають своїх шанувальників, плюси та мінуси, при цьому зробити заливку бетону набагато складніше, ніж укласти плитку, а дерево має властивість руйнуватися, значить, його слід правильно утримувати, доглядати, що потребує часу.

Тротуарна плитка – оптимальний варіант твердого покриття для ділянки навколо будинку, до того ж функціональний. З неї можна сформувати:

  • доріжки,
  • під’їзд та паркування для авто,
  • зону патіо.

Схеми укладання тротуарної плитки

Правильно уклавши тротуарну плитку, можна отримати якісний, красивий, а головне, довговічний результат. Вона може бути укладена двома способами, послідовність шарів вказана малюнку. Завдяки чому розмивання ґрунту буде мінімізовано, можливість проростання небажаної трави також зведеться до нуля. Важливо, щоб перед укладанням земля просохла, потрібно видалити коріння дерев та чагарника, бажано, вздовж доріжок на глибину щонайменше тридцять сантиметрів встановити металеве відсічення.

Такий спосіб механічно нейтралізує коріння, що розростається. Перед укладанням самого покриття оцініть те, як буде відводитися дощова вода, куди саме і як обслуговуватиметься зливка. Зверніть увагу, що ця вода може бути використана для крапельного поливу газону та невибагливих кольорів.


Плитка різних кольорів і розмірів може бути укладена так, що за допомогою її доріжки прикрасять різноманітні візерунки. Важливо пам’ятати, що є прості схеми укладання, що диктуються формою плитки. Є й складніші, які вимагають розрахунку, а також електроінструменту для її розпилу. Вибране колірне рішення можна доповнити, застосовуючи відомі схеми укладання тротуарної плитки, деякі можна побачити на фото, інші на спеціальному малюнку, де зібрані види, що прив’язані до форми плитки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.