ЯКИЙ ТЕН КРАЩЕ СУХИЙ АБО МОКРИЙ

Влаштування водонагрівача – той камінь спотикання, який стає важливим для покупця після низки досконалих одноманітних, найчастіше невдалих його покупок. У більшості випадків придбання починається з оцінки зовнішніх даних, літражу, способу підключення, все це впливає на те, де предмет буде розміщений, як вплине на зовнішній вигляд приміщення. Особливості технічні водонагрівача здаються другорядними, а часто просто ігноруються.

Купівля водонагрівача та її критерії

У влаштуванні водонагрівача немає особливих секретів, але є те, на що в момент покупки необхідно звернути увагу:

  • тип бака,
  • його утеплення,
  • тип та розміщення ТЕН.


Останнє здається найважливішим, адже від цього показника безпосередньо залежить:

  • як швидко доведеться робити наступну покупку,
  • проводити техобслуговування,
  • витрати на електроенергію.

Мокрий та сухий ТЕНи

Про це варто поговорити докладно. ТЕН – металева трубка, в якій проходить нагрівальний дріт. Трубка може бути виготовлена з нержавіючої сталі, міді, вона має вигнуту форму. З погляду простого покупця: водонагрівач з ТЕН, майже те саме, що чайник зі спіраллю. Кожна господиня знає, що на спіралі утворюється накип, який виглядає неестетично, змінює смак води, а також просто призводить до поломки. Метал Тена – захист, тобто гідроізоляція, яка при цьому не знижує теплопередачу. Такий ТЕН називають мокрим, тобто метал трубки стикається з водою.


Є інший варіант. Провід, що нагріває, а точніше провід або пластини, розміщуються в колбу з металу. Ця колба має велику товщину металу. Тобто весь накип осідає на ньому, не маючи доступу до ТЕН. Такий спосіб його розміщення називають сухою ТЕН. Водонагрівачі такого типу коштує зазвичай дещо дорожче, але це варте того. Зазначено, що сухий варіант нагріваючого елемента в середньому служить у півтора-два рази довше, навіть якщо у водонагрівач надходить вода без попереднього чищення або високої жорсткості, що характерно для українських водопроводів.


Здається, у двох випадках провід – нагрівальний елемент, захищений. Але захист сухого тену на порядок кращий. Звичайний мокрий ТЕН не повинен залишатися непокритим водою, тому відбувається прогорання металу. Також сухе розміщення нагрівача дозволяє зробити технічне обслуговування простішим. Мало хто знає, що водонагрівачі необхідно обслуговувати: розкриваючи, витягувати нагрівальну частину, очищати її від накипу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.