ХРИЗАНТЕМА: КОРОЛЕВА ОСЕНІ

Ніжні суцвіття, які так сподобалися багатьом садівникам, вже скоро почнуть прикрашати собою вулиці місто, палісадники, тераси відкритих кафе – все це хризантеми. Ці незвичайні квіти прийшли до нас з Азії, де вони багато століть вважаються бажаною прикрасою. Хризантеми можна назвати одним із самих багатоликих квітів у саду, це пов’язано з різноманіттям сортів.

Хризантеми та їх поділ за розміром квіток

Якщо розбиратися детальніше, то умовно всі хризантеми ділять на:

  • крупноцвіті,
  • дрібноцвіті.

Крупноцвітна хризантема

Перші згадуються всім по великих білих, пухнастих кулях, що завжди можна знайти на квіткових прилавках із середини вересня. Рослина з великими квітами також називають індійською хризантемою. Ці квіти виглядають багато, вони можуть цілком змагатися з трояндами в цей період сезону. Варто сказати, що, як і айстри, хризантеми мають безліч видів суцвіття, переважно це стосується зовнішнього вигляду пелюсток кольору. Мабуть, навіть троянда не може зрівнятися з хризантемою за багатством кольорової гами: всілякі відтінки білого, жовтого, червоного, а також трапляються зелені. Ця квітка частіше зустрічається в букетах, вона і основа композиції, і акцент. Їх можна побачити на квіткових та інших літніх фестивалях, де використовують фігури із квітів.

Дрібноцвітна хризантема

Останнім часом особливою популярністю користуються дрібноцвітні хризантеми, їх прийнято вважати корейськими. Округла куля зі стебел, багато усипана квітами, які поступово розкриваючись, закривають собою листя і утворюють яскраву шапку. Ця яскрава куля прикрашатиме сад або веранду протягом півтора-двох місяців. Такі хризантеми висаджують уздовж доріжок, на клумбах, прикрашають альпійські гірки, сухі струмки. Вони – постійні супутники літніх кафе, їхні шапки змінюються петуньям.


Щоб квітка порадувала вас восени, її важливо вчасно посадити. Приблизний час від посадки до початку цвітіння становить 3-4 місяці, проте це залежить від уміння самого квітникара, знання особливостей даної рослини, грунту. Серед інших рослин хризантема відрізняється невибагливістю, при цьому експерти-квіткарі стверджують, що вона потребує своєчасного догляду: підрізки, пересадки, помірного поливу, обробки від хвороб і комах. Більшість хризантем багаторічники, та їх пересадка тривалий період зменшує видові властивості, тому бажано постійно оновлювати рослини. Особливість поливу хризантеми – подача води до стебла без обприскування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.