КРАГИ: ЗАХИСТ РУК ПРИ ЗВАРЮВАННІ

Спеціалізовані засоби для захисту рук можна розділити на два типи, які вказують на сферу застосування:

  • захист від хімічних сполук,
  • захист від високих чи низьких температур.

Захист рук під час зварювання

Особливий вид рукавичок призначається для зварювальників – це краги. Цікавий факт, хоча цей вид захисту і називається рукавичками, насправді варіацій цього засобу захисту дещо:

  • рукавички,
  • рукавиці,
  • трипалі рукавиці.


Вважається, що найзручніше працювати в рукавичках, в них зварювальнику зручніше робити маніпуляції з деталями. Рукавиці та їх модифікації – варіант для зимових робіт, так руки менше мерзнуть. Звичайно, зараз є і рукавички, в яких доданий шар, що утеплює, найчастіше ватин. Залежно від виду такий захист для рук називають краги, верхівки, вачеги і т.д.

Довгі та короткі краги

Крім цих відмінностей, залежно від типу робіт, слід вибрати довжину манжети. Подовжена частина рукавички – манжета, захищає від попадання іскор та крапель розжареного металу в рукави, особливо, якщо роботи ведуться з піднятими руками вгору. Обов’язково слід заправляти рукави у рукавички, щоб не утворювалося зазору. Серед краг для зварювання окремо виділяють варіант для робіт із аргоновим зварюванням.


Чим відрізняється цей засіб для захисту рук від інших? Насамперед рукавичка зварювальника зроблена зі шкіри великої рогатої худоби, її особливої частини званої спилок. Це груба частина шкіри, яка досить добре відштовхує краплі металу. Її властивості схожі зі шкірою людини, при цьому навіть якщо метал або іскра затримаються, вони не завдадуть пошкоджень. Щоб краги прослужили довше, при виборі слід оцінити товщину та м’якість виробу. Шви повинні бути ретельно оброблені, на місцях згину та з боку долоні повинні бути зміцнювальні вставки.


Вважається, що вибір кольору не має значення, насправді краги не дарма роблять світлі тони. Світлі відтінки краще відображають променеве тепло, яке додатково впливає на руки. Рукавички та рукавиці зварювальника повинні входити до комплекту засобів захисту спільно з маскою чи шоломом для зварювання, навіть якщо ви робите якісь роботи для себе, у власному гаражі.

Не варто замінювати їх звичайними робочими рукавичками з бавовни, це може призвести до ще більшого травмування шкіри. Під час застосування краг, слідкуйте за тим, щоб на них не утворювалося дірки, якщо це сталося, їх слід замінити або заклеїти спеціальним клеєм і такою ж шкірою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.