МАСКИ І ШЛЕМИ: ЗАХИСТ ПРИ ЗВАРЮВАЛЬНИХ РОБОТАХ

Захист власного здоров’я – важливий пункт, який слід пам’ятати, незалежно від виду виконуваних робіт. Будівництво, ремонт і навіть просто прибирання будинку – кожен вид діяльності пов’язаний з певними небезпеками, хоча ми звикли їх вміло купірувати, а також не помічати, що теж не рідкість. Застосування засобів захисту підрозділяється за видами діяльності та типом можливих ушкоджень. Однією з таких видів робіт, що потребують ретельного підходу до захисту, є зварювальні роботи.

Засоби захисту для зварювальника

Для того, щоб зварювальник був повністю захищений, необхідні:

Маска та шолом – засоби захисту при зварюванні

Захист обличчя, голови та шиї, а також зору – покладено на спеціальний тип спорядження зварювальника – маску, шолом. Різниця між цими двома видами захисної амуніції лише в тому, наскільки вони закривають обличчя та голову, в іншому їхня дія ідентична. Маска зварювальника або шолом захищають і дозволяють значно довше та ефективніше виконувати роботи. У сукупності з іншими додатковими аксесуарами маска зварювальника захищає:

  • зір,
  • шкіру,
  • слух,
  • органи дихання від влучення отруйних парів.


Щоб маска була максимально зручною та працювала на захист вашого здоров’я, при цьому, не знижуючи, а лише покращуючи умови роботи, важливо знати, як вибрати цей елемент захисту. Кожен, хто займався зварюванням, розуміє, що є разові, наприклад, в особистому гаражі, а є постійні, професійні, відповідно, і маску варто вибирати з урахуванням даних особливостей. Маска, шолом зварювальника, перш за все, повинен мати правильні розміри оголов’я, бажано, щоб воно мало максимально комфортний механізм регулювань. Комфорт у підборі діаметра оголов’я, його висоти знижує ризик сповзання маски або її зайвого тиску.
Серед масок, шоломів для зварювання є поділ на:

  • прості, зі склом постійного затемнення,
  • хамелеон.


Досить цікаво, але більшість оглядів від зварювальників, які мають великий стаж роботи, сходяться в одному, що маска з постійним затемненням – найкращий вибір для тих, хто вже вміє варити. Серед переваг такого засобу захисту:

  • простота,
  • легкість,
  • найнижчий показник стомлюваності очей,
  • доступна вартість.

Маски типу хамелеон коштують дорожче, можуть мати значну кількість регулювань, перевага в тому, що зварювальникові немає необхідності відкидати захист з обличчя, щоб перевірити результат роботи. Спеціальний механізм спрацьовування відключає затемнення. Для професійних зварювань маска-хамелеон повинна мати всі механізми регулювання всередині, щоб у момент роботи людина не зачепила що-небудь головою, тим самим переключивши її в режим освітлення. Таким засобом захисту не варто нехтувати, навіть якщо працювати зі зварювальним апаратом ви плануєте нерегулярно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.