КРІПЛЕННЯ І ВИДИ ЙОГО ПОКРИТТЯ

Поява специфіки у певної задачі призвела до появи рішень, які більшою мірою підходять у тому чи іншому випадку. Якщо спочатку існував лише один вид кріплення – цвях, то поступово різновидів метизної продукції побільшало. Паралельно з їхньою появою ускладнювалися типи обробки самого металу, а також покриттів. Кріплення за рахунок певного виду покриття набуває певних властивостей, що відіграють роль, продовжуючи час експлуатації з’єднання.

Метизи та корозія

Серед різноманітних видів кріплення обробці, під час виробництва, піддаються, зокрема, шурупи, гвинти, болти. Застосування різноманітних видів покриттів метизної продукції пов’язують із розширенням умов їх застосування. Так, однією з важливих характеристик вважається стійкість до корозійних дій. Корозія металу металовиробів у будівництві та обробці може призвести до різних негативних наслідків, таких як повне руйнування з’єднання, псування зовнішнього вигляду фінішної обробки.

Типи покриттів кріплення

Серед покриттів виділяють різновиди, їх застосування може нести певну функцію, зокрема:

  • захисну,
  • захисно-декоративну,
  • декоративну.


Для останньої найчастіше застосовують покриття дорогоцінними та напівдорогоцінними металами, наприклад, сріблом. Найбільш популярними вважаються саморізи, гвинти, болти, піддані певним видам обробки:

  • хроматинування,
  • оксидування,
  • фосфатування,
  • оцинковування,
  • латуювання,
  • нікелювання.


Залежно від покриття, а також методу його нанесення, який впливає на товщину шару, обчислюється вартість виробу. Безумовно, якість виготовлення металовиробу, тобто точність, а також нанесення або обробки тим чи іншим покриттям, наприклад, цинком або фосфатами, впливає на кінцевий результат.
Захисні покриття металу розрізняють методом нанесення. Ряд покриттів, що наносяться різними методами, відносять до різних функціональних різновидів. Найбільш якісні захисні покриття дозволяють збільшити твердість металовиробів, у тому числі саморізів, болтів, гвинтів, а також підвищити їх пластичність. Найкращими методами обробки вважаються хіміко-термічні, такі як термодифузна та гаряча оцинкування.


Вибір конкретного виду покриття шурупа завжди проводиться, виходячи з поставлених завдань у ремонті. Якщо матеріали, які піддавалися з’єднанню, мають низьке водопоглинання, середовище в якому з’єднання буде використовуватися, має нормальну вологість, в цьому випадку можуть бути використані будь-які види саморізів. Застосування кріплення із захисним покриттям може бути необхідним у місцях, де з’єднання будуть відчувати динамічні навантаження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.