КУСАЧКИ І ПЛОСКОГУБЦІ ДЛЯ ВІТРАЖИСТА

Різноманітні инструменти застосовуються у домашньому господарстві: тут полагодити, там відремонтувати. Але ви знаєте, що навіть найзвичніший інструмент може стати в руках майстра незвичайним. Багатьом доводилося бачити, як заливають барвистими фарбами промені світла будівлі, у вікнах яких встановлені вітражі. Деякі живуть у будинках та квартирах прикрашених такими роботами зі скла. Чи знаєте ви, як роблять вітражі, наскільки це цікава, копітка робота, а також які інструменти для цього необхідні.

Інструменти вітражиста

Серед інструментів вітражистів є ручні, а також електричні.:


Для кожного етапу кропіткої роботи потрібні знання, уміння, правильний інструмент. Дуже часто можна побачити на столі вітражного майстра плоскогубці, кусачки, пасатижі. Серед перерахованих є спеціальні, що призначені для колки скла. Їх легко відрізнити: вони мають ущільнювальні подушечки із гуми на губках. Однак і цілком звичайні кусачки, плоскогубці, інші ручні інструменти завжди є на столі майстра. Їх використовують для двох основних операцій:

  • для колки скла,
  • роботи з олов’яним дротом.

Плоскогубці, кусачки та інший інструмент для вітражів

Хоча спеціальні плоскогубці застосовують частіше, проте іноді особливо тонкі деталі, виступи, відколи простіше обробити іншим інструментом, наприклад, меншого розміру. Прості прямолінійні деталі деякі досвідчені вітражисти відламують саме за допомогою плоскогубців, пасатижів, що опинилися під рукою. Найчастіше спеціальні щипці для шпильки мають досить широкі губки, тому плоскогубці з вузькими губками замінюють їх на ділянках з дрібними деталями.


Олов’яний дріт, що застосовується для припою, остаточного складання вітража досить пластичний, він відмінно гнеться. Ця особливість матеріалу, але відірвати шматочок, щоб використовувати як припій досить складно. Еластичні матеріали тягнуться, у тому числі олов’яний дріт для вітражів, тому тут не обійтися без кусачок.


Роботи з виробництва вітражів пов’язані з планомірністю, терпінням, обережністю, тоді виріб вийде гарним. Звичайно, кусачки, пасатижі, плоскогубці – всі вони допомагають надати вітражу того унікального вигляду, що все частіше приваблює домовласників. Але ці ж предмети можна знайти в сумці електрика, а також в ящику для інструменту, що включає все для домашніх потреб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.