ГРАБЛІ ПОТРІБНІ ДЛЯ ЗБИРАННЯ ЛИСТВА

Сонячні літні дні ще порадують, але через перепади температури, а також інтенсивність сонячного опромінення опадаюче листя вже почало покривати грядки, газони і тротуари. Поки стоїть суха погода, вони майже непомітні, до того ж загальний обсяг незначний, листя у цей час забирають рідко. Проте вже скоро для цієї процедури знадобляться граблі.

Граблі для осінніх робіт у саду

Для тих, хто займається садом і городом постійно наявність грабель необхідність, однак і вони в цей час намагаються поповнити колекцію. Вибір грабель для збирання листя, як і догляду за газоном, грядками дуже індивідуальний. Тут все залежить від вашого бюджету, стану здоров’я, завдань, що виконуватимуться. Деякі примудряються абсолютно всі завдання виконувати звичайними граблями з крученими зубами, звичайно, їх можна назвати універсальними, але такі підійдуть лише тому, хто не знає про біль у спині.

Віялові граблі та їх види

Садівник, що береже власне здоров’я та близьких, які прийшли на допомогу, шукає оптимальних рішень. Для збирання листя варто вибирати граблі віялові, яких є два основні види:

  • звичайні,
  • розсувні.


Назву вони отримали завдяки подібній до віяла формі, вона дозволяє захоплювати значну площу. При цьому зубчики віялових граблів можуть бути у вигляді лозин або плоскі, останні дозволяють краще утримувати зібрану купу листя. Розсувні віялові граблі практичний варіант, хороші для зберігання та транспортування, крім того, дають можливість проходити вузькі місця, міжряддя. При виборі таких оціните механізм розсування, він не завжди зручний.
Віялові граблі виробляють із:

  • нержавіючої сталі,
  • пластика.

Забирати листя на ділянці чи ні

Вибираючи граблі для листя, обов’язково візьміть до уваги, те, яка у вас ділянка. До речі від цього залежить те, слід прибирати листя восени чи ні. Ділянка рівна, сонячна, добре провітрювана, суха дозволить працювати буквально будь-яким інструментом. Тут на граблі не буде зайвий тиск, та й прибирати листя доведеться лише з газонів, а також з-під дерев та кущів, якщо вони хворіли. Волога, затінена ділянка, з великою кількістю дерев, що утворюють тінь, вимагає ретельного прибирання. Вологість і листя, що утворює теплий прошарок – відмінний розсадник різних фітозахворювань. Найкраще прибрати її в компостну яму.


Безумовно, важливо прибирати листя з газону. Трава під нею не отримує достатньо ультрафіолету, починає жовтіти, утворюються лисиці. Особливо швидко це відбувається після початку дощів. Для газону можна вибрати додатковий вид граблів, що дозволяють після збирання листя зробити аерацію ґрунту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.