НАСАДКИ ТА КРУГИ ДЛЯ БОЛГАРКИ

Робота з різним інструментом вимагає, в першу чергу, вміння, а в другу наявність витратних матеріалів. Деякі електроінструменти можна назвати універсальними, варто лише змінити одну насадку на іншу. Деякі умільці, використовуючи такий інструмент, як болгарка чи УШМ, створюють до неї нові доповнення, що перетворюють її з ручного інструменту частину верстата.

Матеріали оброблювані кутовою шліфмашинкою

Болгарка – один з небагатьох інструментів, які дозволяють працювати з багатьма матеріалами:

  • дерево,
  • метали,
  • кераміку.

Типи насадок на болгарку

При цьому вкрай важливо уточнити, що через високу швидкість обертання болгарки є небезпечними, до того ж його протипоказано застосовувати для обробки матеріалів з цементу, що містять абразивні частинки. Витратні матеріали для УШМ розділяють на:

  • насадки,
  • відрізні диски,
  • шліфувальні, полірувальні диски.


Усі вони різняться формою, крім цього методом кріплення. До насадок найчастіше відносять чашки зі щітками з металу, які застосовуються для грубого очищення твердих матеріалів, найчастіше металевих, від фарби, іржі. Розташування ворсу щіток може відрізнятися, що свідчить про бік застосування насадки.


Відрізні диски для кутової шліфувальної машинки складаються з шарів, які компенсують зусилля. Залежно від того, який діаметр має посадкове місце, вони також відрізняються. Ще до підбору важливо оцінити діаметр, щоб унаслідок неправильного вибору не нехтувати захистом. Диски для болгарки відрізняються завтовшки, наявністю різного виду зубців по краю диска. За цими зубцями візуально можна розрізнити призначення. Всі диски мають стандартизоване маркування, яке містить всю корисну інформацію, аж до правил безпеки.

Основною функцією болгарки вважається шліфування поверхонь, тому більшість дисків для неї шліфувальні, деякі дозволяють робити полірування. Для твердих покриттів, де необхідний твердий абразив, слід вибрати диски з наждачним папером. Як і звичайний наждачний папір, диски мають різну величину зерна. Для тонкого шліфування диски під ушм виробляють з:

  • хутра,
  • повсть,
  • поролона.


Диски також поділяють на плоскі та напівкруглі. Так як ушм, спочатку застосовувалася для робіт з деревиною, поєднуючи в собі різальний та пиляючий інструмент, форми були змінені для обробки складних криволінійних ділянок дерева. Зміна різних варіантів дисків, підбір форм дозволяє швидше, одночасно чистіше вибрати надлишки, надаючи потрібну форму дерев’яній заготівлі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.