НАСТІЛЬНА ЛАМПА ТА КУТ ЇЇ СВІТЛОСТІ


Працюючи над документами, читаючи книгу, займаючись рукоділлям або іншою дрібною роботою, важливо зручно розташуватися, а також отримати максимум освітленості. Найбільш правильне освітлення забезпечують настільні лампи. Вони дозволяють отримати оптимальний рівень освітленості на тій поверхні, де виконуються якісь роботи, дії.

Кути світлості настільних ламп

Варіантів дизайну настільних ламп безліч, але загалом їх можна розбити на підгрупи, що відрізняються напрямом світла – кутом світності. Звичайно, вибір цього освітлювального приладу перш за все грунтується на його зовнішньому вигляді, вартості, після чого підбирається дизайн. Плафони, корпуси настільних ламп дозволяють отримати в основному чотири напрямки падіння світла – освітлення:

  • пряме;
  • пряме та відображене;
  • асиметричне;
  • дифузне.


Варто сказати, що хоча пряме освітлення – це лампи зі звичним усім напівкруглим або конусоподібним плафоном, вони входять, то виходять з моди. Такі лампи мають лампочки звичайних форм, найчастіше у формі груші, рідше U-подібні люмінесцентні. Підбираючи світлодіодну лампу Для класичної настільної лампи, в якій її можна замінити, оцініть довжину корпусу разом з цоколем. Виріб не повинен випирати за межі корпусу освітлювального приладу, інакше світло битиме у вічі.

Як пов’язані кут падіння світла та форма настільної лампи

Кут світності дозволяє отримати необхідну атмосферу. Для одних цілей настільна лампа повинна дати приглушене світло по всій кімнаті, для інших бажано більше мати точкове, вузькоспрямоване світло. На це впливає матеріал, а також форму плафона. Чим вже плафон, чим твердіше його матеріал і глибше втоплена лампа, тим спрямованіше буде світло, менше розсіювання і навпаки.


Настільний освітлювальний прилад, в якому світлодіоди розташовані в самому корпусі, найчастіше вибрано асиметричний кут освітленості. Щоб контролювати яскравість, яка може бути надмірною, більшість виробників впроваджує функцію регулятора інтенсивності освітлення – диммер.

Це зробити простіше, якщо застосовуються світлодіоди, оскільки вони значно менше нагріваються, а отже, рідше виходять із ладу. Тобто, світлодіодні лампи змінюють інтенсивність освітлення не за рахунок зміни кута падіння світла, а за рахунок контролю його інтенсивності. При цьому виробники не позбавляють користувача можливості повернути голову лампи у потрібний напрямок. Крім цього, багато ламп, завдяки різним системам кріплення плафона до основи, можна опускати до поверхні, піднімати вище від неї.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.