ТЕПЛИЙ І ХОЛОДНИЙ КОЛІР СВІТЛОДІОДНИХ ЛАМП

Вибір світлодіодних ламп для оновлення або повної заміни в приміщеннях з різним функціоналом викликають певні труднощі. З одного боку стоять зовнішні характеристики цоколя, з іншого, технічні, фізичні показники. Після першого вибору, якщо він вдалий світлодіодні лампи підбирають за аналогією, так зазначено у відгуках більшої частини покупців.

Що таке колірна температура

Якщо із зовнішніми характеристиками все більш зрозуміло, то такі параметри, як колірна температура, хоч і описуються у різноманітних статтях, а також відеооглядах, все ж таки залишаються лише інтуїтивно зрозумілими. Насправді для використання ламп більшого і не потрібно. Колірна температура для простого розуміння, це те, як ми відчуваємо, оцінюємо колір падаючого світла.

Вважається що світлодіодні лампи в залежності від цього параметра, здатні дати відтінок світла в діапазоні від раннього сходу до сонця в ясний опівдні взимку. В цілому цей діапазон укладається у відтінки від червоного до жовтого, від жовтого до синього. На упаковках зі світлодіодними лампами це зазначено як:

  • температура в Кельвінах;
  • вказівка: теплий, нейтральний, холодний.

Як впливає колірна температура на сприйняття інтер’єру

За допомогою візуальних схем на упаковках також можна зіставити конкретну температуру та її текстовий опис. Така інструкція полегшує вибір. Але що означає «тепле», «холодне» світло? Насправді все досить просто та зрозуміло. Падаючи на предмети, світло надає їм певного відтінку, який впливає на наше сприйняте. Крім цього, чим більша температура світла в Кельвінах, тим він інтенсивніший. Тобто виходить, що тепле світло приблизно 2000-3000К дасть візуально менше світла, а також жовтий відтінок. Холодне від 4000К і вище – так зване біле світло.


Чи можна вважати, що холодне світло краще, ніж тепле? Таке судження можна назвати неточним. Є приміщення, в яких інтенсивне, біле світло – перевага, крім того, є навіть окремі зони, де воно бажане. Яскраве світло потрібне у приміщеннях без природного освітлення, у робочих зонах, там, де є надлишок темних поверхонь. Цей відтінок є правильним рішенням для офісів, робочих просторів.

З іншого боку, тепле світло більш правильне, приємне для наших очей. Його обирають до зон житлових просторів, де важливо отримати розслаблення: спальні, дитячі. Є також зони, де тепле та холодне світло поєднують у різних освітлювальних приладах, які включають спільно або поперемінно. Таким місцем може бути прохідний коридор, де висять картини, а також кабінет, де є диванна зона та письмовий стіл.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.