ОРТОПЕДИЧНИЙ МАТРАС: М’ЯКИЙ АБО ЖОРСТКИЙ

Досить багато статей написано про вибір, користь, особливості ортопедичних матраців для користувачів різного віку. При цьому деякі теми вимагають додаткового обговорення, наприклад, який же матрац краще: м’який чи твердий. Справа в тому, що навіть ортопедичні матраци дозволяють у певних межах варіювати цей досить суб’єктивний показник.

Вибір показника жорсткості матраца

З одного боку, показник ступеня жорсткості матраца визначається спеціальним обладнанням на виробництві. Відповідно до проведених випробувань кожної моделі матраців надають свій коефіцієнт. Загальноприйнятим вважають показник H, який у разі підвищення вказує на зростаючу жорсткість. Але все ж таки, варто вважати це суб’єктивним, оскільки відчуття кожної людини складаються на основі власних висновків. На такі висновки впливають:

  • вага та зростання людини,
  • розміри ліжка,
  • тип матраца,
  • найчастіша поза для сну.

М’який ортопедичний матрац

У більшості випадків виробники вказують, що матрац м’який або навпаки, жорсткий, дані відомості усереднюються, про що варто уточнювати при підборі виробу для сну. М’якість досягається різними шляхами. Так, м’якими, з ортопедичних, вважаються безпружинні матраци. Усередині розташовуються шари пінних матеріалів, починаючи з ппу та закінчуючи пінами типу memory. Така модель підходить для тих, хто має невелике зростання, статуру, без явного превалювання ваги одних зон над іншими. Майже завжди безпружинний м’який ортопедичний матрац має більш жорсткий тип піни в області попереку і сідниць, для компенсації прогину. Такий виріб – найкращий варіант для сну на спині, боці.

Щоб отримати трохи більшу жорсткість у шари додають кокосову койру. Пружна та жорстка, вона компенсує зайву м’якість пінних матеріалів. Ортопедичні властивості залишаються на належному рівні. Середній за жорсткістю матрац – варіант для тих, хто не може визначитися, а також не має переваг у позі для сну. Сюди відносять пружинні матраци з блоком незалежних пружин, який доповнений пінними блоками.

Жорсткий ортопедичний матрац

Жорсткий матрац, його найчастіше пропагандують як найбільш правильний для сну. При цьому слід розуміти, що на жорсткій поверхні далеко не всі м’язи організму розслаблятимуться однаково, а це є перевагою ортопедичного підходу. Жорсткий матрац – поєднання блоку незалежних пружин та кокосової койри. Він чудово підходить для тих, хто спить на животі, має велику вагу або зріст, а також за спеціальними показаннями лікаря. Вибір на користь підвищеної жорсткості або м’якості не варто робити самостійно, слід проконсультуватися з лікарем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.