ОСБ ПЛИТИ – ОСНОВА ДЛЯ УКЛАДАННЯ НАПОЛЬНОГО ПОКРИТТЯ

Створення рівної чорнової підлоги за допомогою стяжки іноді стикається з причинами, які змушують шукати інше рішення. До таких причин можна віднести:

  • необхідність зниження ваги наступних шарів,
  • дерев’яні лаги чорнової підлоги,
  • досягнення максимальної міцності за мінімальної товщини всіх шарів.

Створення рівної підлоги для настилу чистового покриття

Усі ці технічні обмеження потребують рішення. Щоб створити рівний міцний настил, на який згодом буде стелитися чистове покриття, часто беруть матеріали, що містять дерево, сформовані в плити: ОСБ, ДСП, фанеру. Властивості такого матеріалу як ОСБ дозволяють вважати його одним із кращих і до того ж доступних у цій лінійці. Відомо, що всі перелічені матеріали мають власне маркування, воно відображає якість. Вартість якіснішого ОСБ буде нижчою, ніж, скажімо, у фанери. Плити чудово зберігають свою геометрію, покривають значні площі.

Плюси ОСБ плити для формування основи підлоги

Перевага ОСБ при настилі на чорнову підлогу ще й у тому, що розрахунок кількості можна зробити без особливих проблем. Настил плит виробляється у шаховому порядку, що підвищує загальну міцність настилу. Саме такі плити вибирають для формування плаваючої підлоги, у тому числі на регульованих лагах. Так як плити складаються з деревної тріски, вони можуть бути розпиляні за допомогою електролобзика. Також їх після укладання часто шліфують, це роблять для згладжування нерівності.


Найчастіше осб плити кладуть на лаги, за рахунок чого утворюється зазор між чорновою підлогою та чистовою. Такий спосіб укладання дає необхідний простір для прокладання труб, а іноді й інших комунікацій, якщо інші способи з ряду причин не підходять.

Які чистові покриття можна настелити на осб плити? В цілому, все більше залежить від того, які вимоги пред’являються до чистового покриття і термін його експлуатації. Найбільш правильним буде настилати ті покриття для підлоги, що не потребують клею, приготування якого відбувається за допомогою води. Тобто, найбільш правильними для такої статі можна вважати такі покриття:

  • ламінат, паркет,
  • лінолеум,
  • натуральна пробка.

Легкі покриття приклеюються до підлоги за допомогою клею або укладаються плаваючим способом. Обидва варіанти найкраще зберігають плити осб. Звичайно, є можливість настелити на осб плити кахель, при цьому слід розуміти, що осб це дерево, а рідина з клейового розчину почне потрапляти в мікротріщини. Плита, що складається з тріски, склеєної під тиском, може вбрати воду, деякі її ділянки деформуються. В результаті відбудеться відшарування керамічної плитки, що небажано.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.