СТЕЛЬОВІ РОЗЕТКИ – ЗВ’ЯЗУЮЧИЙ ДЕКОР

Єдиний стиль інтер’єру визначається за деталями, вони буквально пов’язують все воєдино. На кожній поверхні простору є такі деталі, стеля не виняток. Хоча вважається, що ця площина складна для декорування, а головне правило тут: менше – краще. Є акцентний, сполучний декор, який досі вважається привабливим – стельові розетки.

З історії стельового декору

Спочатку виконувалась як ексклюзивний ліпний декор, пізніше стала виготовлятися масово на мануфактурах із гіпсу, який заливали у форми. Однак, час не стоїть на місці, відомо, гіпс – тендітний, пористий, гігроскопічний матеріал, до того ж зміцнювати його, скажімо, до натяжних стель ніхто не стане. Крім того, при заливанні форм дещо втрачається чіткість малюнка, що потребує додаткової обробки. В епоху пластиків створити більш детальну стельову розетку дозволив пінополістирол, а потім і поліуретан.

Стельова розетка такого плану має переваги:

  • її можна виробляти масово;
  • вага виробу значно знижена;
  • вартість виробництва та монтажу також поменшала.

Застосування стельових розеток

Перед нами все також стельова розетка, що приваблює поціновувачів класичного стилю в інтер’єрі, а також тих, хто просто хоче, щоб люстра не стирчала самотньо на ідеально плоскій стелі. Виконані з пластику вони не поступаються функціональністю своїм побратимам, крім цього, діаметр такого виробу може бути досить великим. Звичайно, канони візерунків були взяті з виробництва гіпсових розет.

Як встановити стельову розетку

Монтаж їх спростився, адже пластик можна просто приклеїти, а якщо дотримуватись певних правил, розетку можна буде згодом зняти майже з будь-якої поверхні за допомогою струни. Почніть монтаж із розмітки. Найчастіше, цей вид сполучного стельового декору вибирають для підвісних люстр. З’єднання штока і проводки тут закрито основою, що має вигляд невеликої склянки. У розетці слід вирізати отвір під цю основу. Важливо, щоб вона не була поблизу електропроводки. Потім місце кріплення розмічається, щоб після нанесення клею одним точним рухом встановити на місце. Таким чином, клей не потрапить на відкриті ділянки стелі.


Потім, після висихання клею, проводиться монтаж самої люстри. Цей стельовий декор відмінно виглядає в різних інтер’єрних стилях, при необхідності розетку можна пофарбувати в відповідний колір. Розетки для стель використовують як для стель, так і для стін, до того ж доповнюють їх стельовими плінтусами в тому ж стилі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.