З ЧОГО ПОЧАТИ ВИБІР ТОПОРА


Інструменти підбираються в міру їх необхідності, як стає зрозуміло, далеко не всі вони потрібні в квартирі, а часом і в будинку. Однак, є такі, що можливо раз на рік, а може й рідше, але знадобляться вам. До таких ручних інструментів можна віднести сокиру. Навряд чи його застосовують навіть у приватному будинку щодня, але зрубати невелике дерево чи гілку, а може обтесати ствол новорічної ялинки, щоб він помістився у підставку, все-таки потрібно.
Звісно, всі знають, що топор – незвичайний предмет, адже раніше він служив, зокрема, як зброя. Зараз його застосування обмежується мирними цілями, наприклад, рубкою лісу або теслярськими роботами. Звідси і поділ цього інструменту на види:

  • столярний,
  • теслярський,
  • колун.


На даний момент виділяють ще невеликі туристичні сокири, які можна віднести до гібрида теслярського та колуна, з тією різницею, що їх постачають невеликою, компактною сокирою.

ГОЛОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТОПОРА

Кожен майстер шляхом спроб і помилок знаходить свій вид сокири, удосконалюючи його форму. При цьому кожен скаже, що є певні характеристики, що відрізняють один виріб від іншого:

  • вид сокирки,
  • вага та форма сокири,
  • радіус заокруглення леза,
  • кут носка,
  • кут заточування сокири.


Набір цих показників свідчить про те, який тип інструменту маємо, як їм працювати. Довга сокирка, велика маса сокири, великий кут заточування вказують на те, що у ваших руках виявився колун. Цей інструмент призначений для колки дров, дозволяє наносити удари, що буквально розщеплюють стовбур дерева вздовж волокон.
Столярний має істотну відмінність, при невеликих розмірах сокирища, сама сокира не має радіуса заокруглення леза. Тобто формою він нагадує рівнобедрений трикутник. Форма дозволяє легко зчищати пласти деревини, отримувати площини робити тес.
Найпопулярнішою вважається теслярська сокира. Лезо його заокруглене, що дає можливість робити вибірку з колод. Застосовують його на формування шипів, пазів, чашок.

ПІДБИРАЮЧИ ПРАВИЛЬНУ СОКИРУ

Якщо ви не професійний тесляр або столяр, але сокира вам все ж таки потрібна час від часу, варто звернути увагу на універсальні моделі. Спеціальні моделі відрізняються зміненими, частіше зменшеними кутами леза, що завжди підходить для обробки різного дерева на кшталт його підготовки. Тому вважається, що найкраще рішення – кут леза під тридцять п’ять градусів.


Візуально така сокира відрізняється більшою товщиною металу, у тому числі на ударній голові чи обусі. При цьому грані її заокруглені, щоб можна було застосовувати його як первинний рубанок. Для зміщення центру тяжіння нагору, сокира може мати вибірку в нижній частині лопаті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.