ОСОБЛИВОСТІ БОЙЛЕРА ІЗ СУХИМ ТЕНОМ


Поясняти комусь важливість наявності гарячої води у житловому приміщенні точно не потрібно. Без неї всі основні функції будинку відразу здаються не такими важливими. У деяких випадках гаряче водопостачання переривається з різних причин, таких як:

  • сезонні профілактичні роботи,
  • неполадки обладнання,


а іноді просто відсутня. У цьому випадку власники приймають рішення про самостійне вирішення цього питання, одним з оптимальних варіантів – встановлення водонагрівача.
Прилад являє собою металевий термоізольований бак з нагрівальним елементом, з механічним або електронним керуванням. Накопичувальна система дозволяє мати достатній обсяг гарячої води для вирішення різних завдань від миття посуду до гігієнічних процедур. Залишається лише вибрати підходящий водонагрівач за ціною та конструктивними особливостями.

ЧОМУ СУХИЙ ТЕН

Специфіка пристрою різних типів водонагрівачів, які іноді називають бойлерами, схожі. Електричний нагрівальний елемент розташовується таким чином, щоб максимально швидко нагрівати холодну воду, що надходить в бак. Якщо мова заходить про час служби даного пристрою, відразу виникає питання про два важливі параметри:

  • якості води,
  • типу ТЕНів.


Обидва параметри взаємопов’язані. Вода, проходячи через накопичувальний бак і нагріваючись, як і в будь-якому подібному приладі, залишає накип. Її неможливо видалити без доступу зовні. Накип осідає, а також при взаємодії металевих частин з водою відбувається корозія. Внаслідок цього швидкість нагрівання води падає, як і її якість, а витрати електроенергії зростають. Також цей процес, що проходить безконтрольно, призводить до розгерметизації, тобто протікання.


Якщо на якість води вплинути складно, зробити це можна лише встановивши фільтри, то зменшити кількість накипу на нагрівальних елементах – ТЕН, які найбільше зазнають корозії, можна. Для цього звичайному «мокрому» ТЕНу віддають перевагу «сухому».


Такий нагрівальний елемент не стосується води, а знаходиться в колбі, яка і контактує з водою. Рішення здається простим, але далеко не все різновиди сухого ТЕНа добре зарекомендували себе.

ЯКИЙ СУХИЙ ТЕН ВИБРАТИ

Сухий ТЕН може виглядати як велика колба діаметром приблизно п’ять сантиметрів, в якій розміщений нагрівальний елемент, з усіх боків оточений пластинами з кераміки. Інший варіант візуально більше нагадує мокрий, нагрівач розташовується у вузьких трубках. Хоча в цьому випадку корозії самого елемента не відбувається, проте на трубках швидко утворюється наліт, оскільки вони також виконуються з металу.


Інший варіант – стеатитовий фланець чи колба. Кераміка, якою він, по суті, є, не схильна до корозії. Обслуговування такого нагрівального елемента значно простіше, деякі виконують її самостійно. Саме цей варіант має більшу надійність, але важливо стежити, щоб нагрівач і колба не піддавалися перегріву та нагріванню без повного наповнення бака водою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.