ШПАКЛІВКА ДЛЯ ДЕРЕВА І ЇЇ ЗАСТОСУВАННЯ

Деревина – один із найкрасивіших природних матеріалів, предмети з неї довговічні, міцні. Від таких меблів чи предметів інтер’єру відчуваються особлива аура докладності. Звичайно, деревина буває різною, є недорогі сорти середньої категорії, а є і особливі, дорогоцінні породи. Якщо заглибиться в це питання, то можна дізнатися, що меблі, оздоблення та предмети з дерева, навіть ті, що лише покриті шпоном, досить дороге задоволення. Тому навіть сильно пошкоджений предмет намагаються відреставрувати. Цей процес ретельний і вимагає певних матеріалів, одним з них вважається шпаклівка по дереву.

Застосування шпаклівки по дереву

Як і у всіх інших сферах, тут шпаклівка служить для вирівнювання. Дерево хоч і міцний матеріал, але все ж таки складається з неоднорідних за щільністю волокон. При сильному натисканні або іншому механічному навантаженні на поверхні утворюються глибокі подряпини, сколи. Зміна температури та вологості призводять до висихання або навпаки розбухання волокон деревини. Це призводить до деформації, а також при використанні шпону для його відшарування. Всі ці речі впливають на зовнішній вигляд предмета, оновити який можна, зробивши певні маніпуляції.

Шпаклівка для дерева найчастіше наноситься тоді, коли потрібно:

  • закрити механічні пошкодження,
  • вирівняти поверхню,
  • підготувати її до фарбування фарбами,
  • закрити порожнини, утворені кріпленням.

Види шпаклівки для дерева

Значно меншою мірою шпаклівки для дерева застосовують, якщо виріб піддаватиметься лакуванню, якщо тільки пошкодження мають невелику площу. Шпаклівки для дерева поділяють на види:

  • масляно-клейові,
  • клейові,
  • нітро,
  • гіпсові,
  • акрилові,
  • латексні.


У кожного виду є сфери застосування, при цьому для ремонту найчастіше вибирають акрилові або латексні шпаклівки по дереву, тому що вони мають високу еластичність та адгезію. Ці дві характеристики дуже важливі під час роботи з деревиною, яка змінює свої лінійні розміри. При використанні того чи іншого виду шпаклівки для дерева важливо пам’ятати про товщину шару. Пластична маса, що наноситься товстим шаром, висихатиме з різною швидкістю зовні і всередині, що призведе до розтріскування.


Шпаклівка обов’язково застосовується при укладанні штучного паркету. Тут нею не тільки заповнюють зазори між паркетними дошками, а й тонким шаром покривають саме дерево. Колір і фактура все також видно, а сама деревина після лакування зберігається у рази краще.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.