ПРИСТРІЙ КРАПЕЛЬНОГО ПОЛИВУ У ТЕПЛИЦІ

Трохи вже згадавши про полив, ми торкнулися лише загальні питання його організації, причому, варто сказати, що цей спосіб є відразу кілька істотних позитивних моментів. Серед них часто вказують різноманітність форм застосування, тобто те, де саме може бути застосований цей вид. Крапельний полив застосовують як для власних потреб, так і для вирощування рослин у промислових масштабах.

Де застосовують крапельний полив

Якщо розглядати лише приватне застосування, то довкола будинку цілком можна поливати краплинним методом:

  • город,
  • теплицю,
  • сад,
  • газон.


Плюсами крапельного методу вважають:

  • економію води,
  • зниження трудовитрат на: розподіл води, розпушування ґрунту, видалення бур’янів,
  • зменшення часу на контроль поливу.

Краплинний полив у теплицях та його організація

Теплиці, як відомо, одні з найбільших споживачів води на ділянці, тому що тут ростуть найніжніші рослини. Пристрій крапельного поливу в теплиці не має особливих відмінностей від інших методів. Тут головне зрозуміти, яким методом вода поставлятиметься в поливальні шланги, а також яка саме застосовуватиметься вода. Перевага системи – краплинний полив із мінімальними витратами, достатньо придбати поливальний шланг та з’єднати його з ємністю, доступ якої можна буде перекривати краном. Тут представлені дві принципові схеми організації краплинного поливу в теплиці.


Подача води може бути:

  • із централізованого водопроводу,
  • наливна, що подається за допомогою насоса,
  • наливна або дощова, що подається самопливом.

Останній спосіб знижує витрати, але варто врахувати, як саме випадають опади у вашій місцевості, крім того, цей спосіб вимагає встановлення ємності на піднесення. Заздалегідь оцініть, чи зможете збирати воду з дахів ділянки у ємності. Вважається, що витрата слід розраховувати: щонайменше десять літрів води на одну рослину на добу, проте тут важливо врахувати фактор структури ґрунту.


Краплинний полив у теплиці повинен починатися з того, який тип висаджування рослин у вас. Теплиці є стаціонарні та на ґрунті, останні вимагають більшої кількості води через загальне нагрівання землі. Щоб рослини краще почувалися при поливі, ємність можна покрити темною фарбою, так вода краще нагріватиметься. Але для тих, у кого денна температура сягає 40 градусів, рекомендація може бути зворотною – ємність можна побілити. Він можна організувати по поверхні, а також безпосередньо підведення подачу ближче до кореневої системи. Поєднання системи загального поливу, тобто поверхневого, і крапельного дозволяють зробити розпилювачі, що обертаються. Використовувати останній слід лише до сходу та після заходу сонця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.