ВИБИРАЄМО ФАРБИ ДЛЯ КАМІНІВ, ПЕЧЕЙ, МАНГАЛІВ

Захист поверхні від корозії – одна з важливих умов якісного фарбування металу. Якщо ж справа стосується металевого виробу, який зазнаватиме температурних змін, тут важливо правильно підібрати продукт для фарбування. Фарба для металевих виробів, підданих нагріванню понад 200 градусів Цельсія отримала назву термостійка, якщо ж фарба стосується вогню безпосередньо, тоді її називають жаростійкою.

Різниця складів термостійких фарб

Каміни та печі, а також мангали піддаються впливу високих температур, при цьому відбуваються циклічні зміни: нагрівання та охолодження. Фарба термостійка при подібних змінах повинна не тільки залишитися на місці, а й запобігти покриттю поверхні іржею. Для того, щоб фарба стала термостійкою, до її складу вводять різні речовини:

  • поліорганосилоксанову смолу,
  • кремнійорганічну смолу.

Як наносити термостійку фарбу

Вони дають змогу змінити кількість цих циклів. Перший компонент вважається більш дорогим, що позначається на вартості кінцевого продукту, він вважається більш ефективним.
Термостійкі фарби наносяться таким самим способом, як фарби по металу. Найправильніше:

  • видалити попереднє покриття,
  • зчистити іржу,
  • знепилити,
  • знежирити, зачекавши технологічну перерву в 30 хвилин,
  • пофарбувати поверхню.


Нанесення термостійких фарб для печей та камінів може проводитися пензлем, валиком, а найзручніший спосіб – застосування аерозолю. Такий метод нанесення дозволяє якісно покрити поверхню рівномірним шаром фарби. До нанесення слід добре струсити балон, тривалість струшування 1-2 хвилини. Аерозольну термостійку фарбу найправильніше наносити на поверхню перпендикулярними рухами, кількість шарів повинна становити мінімум два.

Що таке термозагартування фарби

Що робити далі, після фарбування термостійкою фарбою? Найважливіше витримати точний час висихання, який вказує виробник. Фарби, що наносяться на металеву поверхню, наприклад, на дверцята печей і камінів, самі металеві печі, потребують термозагартування. Тобто, виріб, пофарбований ними, у тому числі покупний, має піддатися впливу нагріву. Це нагрівання має бути малої інтенсивності, але при цьому досить тривалим, приблизно від 2 до 3 годин. Така процедура дозволяє фарбі сформувати міцніші зв’язки з поверхнею, а значить, фарбування збереже свій первозданний вигляд довше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.