ВИБІР КІЛЬКОСТІ КОНТУРІВ У ГАЗОВОМУ КОТЛІ

Відхід від центральних опалювальних систем з тих чи інших причин викликав бурхливе зростання модифікацій систем, що включають всілякі варіації опалювальних систем, гарячого водопостачання. Крім рішення про те, який спосіб економічніший, доступніший, простіше, варто оцінювати і ефективність обладнання, а також схем його підключення. Найчастіше у приватних будинках, а тепер і у квартирах, застосовують газові котли. Плюси такого вибору зрозумілі, очевидні.

Один і два контури газового котла

При цьому, навіть якщо вибір упав на газовий котел, багато покупців, починаючи розбиратися в тонкощах і деталях, з’ясовують, що є два основних типи таких котлів, різних за кількістю нагрівальних контурів, відповідно:

  • одноконтурний,
  • двоконтурний.

Чим одноконтурний відрізняється від двоконтурного казана

Найчастіше, через неточності у розумінні роботи даного обладнання, підключення наступних елементів у схемах відбувається неправильно, через що котел виходить з ладу раніше часу. Чим відрізняються ці різновиди опалювальних приладів? Із самої назви випливає, що прилад має всередині різну кількість контурів. Якщо точніше, що сам принцип роботи, а вона контролюється автоматикою, різний. Одноконтурний котел на газу купується як опалювальний, тобто підключається до:


Якщо ви хочете отримати гарячу воду без організації опалення, слід вибрати газову колонку. Для отримання тепла, а також гарячої води одночасно створено котли двоконтурні. Слід зрозуміти: контури всередині котла не є ідентичними, хоча вони майже не відрізняються для простого користувача. Вони призначені, причому чітко визначено, для опалення та гарячого водопостачання. У другому контурі відбувається:

  • обмеження температури нагріву для безпеки кінцевого споживача;
  • зниження інтенсивності нагріву в контурі опалення, для прискорення подачі гарячої води.


Найчастіше вибір такого типу котла проводиться заради компактного зовнішнього вигляду, мінімізації комунікацій, що підводяться. При цьому важлива правильно підібрана потужність, оскільки швидкість подачі гарячої води може виявитися недостатньою для кількох точок розбору, які часто використовуються одночасно. Тобто одна людина миється у ванній, інша в цей же час миє посуд. Виникає необхідність додаткових рішень у системі гарячого водопостачання, навіщо більшість вибирає бойлер системи непрямого нагрівання. Цікаво, що по суті одноконтурний котел, як з двома може працювати з цим приладом. Перевага двох контурів, якраз у швидкому нагріванні та подачі води без її збереження.


Звичайно, для точного вибору типу важливе місце установки, матеріал теплообмінника та інші технічні особливості, але найважливіше розуміння того, як працює газовий котел в цілому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.