ПРИМЕНЕНИЕ ГИДРО- и ПАРОИЗОЛЯЦИИ

Дотримання правил призводить до очікуваних, прогнозованих результатів, особливо важливі вони у будівництві та ремонті. Деякі помилки, неточності досить легко піддаються виправленню, інші навпаки, можуть наразити на небезпеку саму будівлю, людей в ній, а також призвести до витрат. Одне з правил, що часто порушуються, – послідовність роботи із захисними мембранами.

Види ізоляційних матеріалів – мембран

До цього виду будівельних мембран відносять.:

  • паробар’єр,
  • гідробар’єр,
  • вітробар’єр.


Всі вони мають особливі властивості, були розроблені на заміну більш складним у застосуванні, менш функціональним матеріалам, таким як плівки пвх. З назви даних мембран можна зрозуміти їхнє призначення, але технологія використання потребує детального вивчення.

Застосування пароізоляції

Гідро- і пароізоляція застосовується у роботах, пов’язаних з монтажем теплоізолюючих матеріалів. Відомо, що внутрішні системи приміщень працюють так, що зсередини назовні виходять водяні пари. Вони проникають у всі шари обробки будівлі, потім проходять крізь несучі конструкції назовні. Найчастіше на їхньому шляху виявляються шари будматеріалів, оздоблення, у тому числі утеплювачі. Останні мають пористу структуру, що затримує всередині повітря, завдяки чому знижується теплообмін.


Водяна пара, проходячи назовні, поступово охолоджується, що може призвести до конденсації. Утеплювач у цьому випадку найкращий матеріал для цього фізичного процесу. Якщо це відбувається, то:

  • теплоізолюючі властивості утеплювача значно знижуються,
  • зростає навантаження протягом усього конструкцію.


Саме тут і потрібні мембрани пароізоляції. Вони відсікають повітря з парами, що йде з приміщення, при цьому він повинен бути видалений іншими способами, у тому числі примусово.

Застосування гідроізоляції

Гідроізоляційна мембрана закриває матеріали, які не повинні піддаватися впливу води, при цьому слід розуміти, що вона випускає водяну пару. Гідроізоляцію настилають поверх утеплювача при монтажі покрівлі безпосередньо під покрівельний матеріал. Крім цього потрібна вона для бетонної підлоги, інших конструкцій, у тому числі цоколів будівель.


Крім паро- та гідроізоляцій застосовують мембрани, що захищають від вітру. Вони здатні знизити повітрообмін у шарах фасаду, найчастіше у теплоізоляції, ніж зменшують тепловтрати, знос матеріалу. Якщо ви сумніваєтеся у правильності застосування того чи іншого матеріалу для ізоляції від води або її пари, обов’язково зверніться до консультанта або виробника з детальним описом ситуації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.