ЗАСТОСУВАННЯ ВОЛОГОЗАХИСНОЇ ЕЛЕКТРОФУРНІТУРИ

Висока ймовірність попадання водяної пари, самої води на електроприлади – загроза безпеці багатьом системам будинку, тому є приміщення, ділянки будинку чи квартири, де потрібні запобіжні заходи. Звичайно, насамперед підвищення безпеки починається з розуміння того, як і де необхідно розмістити захист, якого виду. Найпоширеніший метод вологозахисту – встановлення відповідної електрофурнітури, особливо розеток.

Де встановлювати вологозахисну електрофурнітуру

Дивно, наскільки багато приміщень, де правильніше віддати перевагу вологозахисним розеткам:

  • ванна кімната;
  • котельня;
  • лоджії, балкони;
  • сауна та критий басейн;
  • зона навколо басейну на вулиці;
  • каркасні дерев’яні будинки.


Підібрати відповідну електрофурнітуру, зокрема розетки, на даний момент можна з великим комфортом, кількість моделей, забарвлень, дизайнів зросла. Хоча перевага все також надається міцному ABS пластику білого кольору, деякі вибирають розетки з корпусів у чорному, сірому кольорі.

Що таке IP

Вологозахисна розетка має корпус, який у певних випадках не пропустить:

  • водяні пари,
  • бризки,
  • воду, при певному тиску та часу впливу.


Даний вид розеток майже завжди поєднує в собі підвищення ступеня захисту від пилу, тому що присвоєння коду відбувається, виходячи з виду корпусу електрофурнітури. Кодування можна знайти в документації виробу, а також на корпусі, воно позначається як IP. Дане літерне позначення доповнюється цифровим, наприклад, для звичайної розетки запис виглядає так – IP 22. Варто сказати, що цього вистачає для більшості потреб у домашніх умовах. Цей код характерний для більшості вбудованих розеток. Служить вказівкою на те, що електрофурнітура захищена від крапель, що падають вертикально.


Такого показника може бути мало, тому для електрофурнітури побутового призначення максимальний показник другої цифри кодового запису – 5. Перша цифра означає потрапляння сторонніх предметів усередину корпусу розетки.

Особливості встановлення розеток з високим IP

Безумовно, у багатьох із перелічених приміщень, ділянок будинку чи квартири подібна електрофурнітура з вологозахисними властивостями скоріше перестрахування. Але важливо пам’ятати, що далеко не скрізь електричний щиток укомплектований так, щоб захистити систему електропостачання. Перш ніж вибирати той чи інший вид розеток, оцініть місце, де буде зроблено установку, оскільки корпус з високим IP майже завжди має великі лінійні розміри. Усередині приміщення це може означати необхідність підняття рівня установки вище за рівень навколишніх меблів, електроприладів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.