АКСЕСУАРИ ДО ПОЛИВАЛЬНИХ ШЛАНГІВ

Спорудити систему для поливу якоїсь ділянки саду чи городу, отже, з’єднати поливальні шланги із ємністю для зберігання води, її розподільниками. Залежно від типу системи, а також складності її розгалуження, необхідності обслуговування, збільшення чи зменшення сили струму рідини підбирають спеціальні з’єднувальні аксесуари. Вони, у свою чергу, діляться на кілька видів і дозволяють вирішити різні завдання.

Поділ аксесуарів для шлангів поливальних за видами

Аксесуари до поливальних шлангів – фітинги, конектори, штуцери, умовно можна розділити на кілька груп, так, одна з них стосується виду з’єднання:

  • різьбове,
  • нерізьбові.


Їх легко відрізнити по відсутності або наявності різьблення, звичайно, фітинги з нею надійні, розраховані на більший тиск, проте гірше підходять для жорстких шлангів прокладки, а також розбірних з’єднань. Крім того, використовуючи фітинг з різьбленням, слід пам’ятати про стикування елементів. При цьому є пластикові варіанти, що утворюють зручне з’єднання без зайвих зусиль. Такі конектори теж мають різьблення, при закручуванні якого можна з’єднати два шланги для поливу без ризику витоку.


Нерізьбові з’єднання поливальних шлангів особливо подобаються жінкам, адже тут все просто як з монтажем, так і з демонтажем. Перевага таких аксесуарів, зручні доповнення. Так конектор може мати другу частину з аквастопом – замикаючим механізмом, що відкривається при натисканні всередину. Його використовують для закінчення шлангів, щоб при необхідності можна було:

  • підключити додаткові шланги;
  • скористатися пристроєм розподілу води.


До пристроїв такого типу відносять розпилювачі для поливу, поливальні пістолети, обприскувачі.

Як підібрати з’єднувачі для шлангів по діаметру

Щоб усі ваші аксесуари підійшли, особливо важливо зрозуміти, як вся система, наприклад, крапельного поливу, з’єднуватиметься між собою. Також слід підібрати відповідні діаметри перехідників, конекторів до внутрішнього діаметра вашого поливального шланга. Часом на самих шлангах, на фітингах для них позначення даються в дюймах. Для перекладу можна зробити наступну дію, вказаний у діаметр множать на 0,254, одержуваний результат у міліметрах округляють у велику сторону до цілих. Найбільш простий варіант, шукати збігаються цифри на етикетках садових аксесуарів.

Пластикові та металеві конектори для поливу

Часто можна побачити обговорення, пов’язані з матеріалом, з якого виконуються фітинги та штуцери та інші види з’єднувачів для шлангів. Найбільш прості та доступні – пластикові, при цьому їх довговічність більше залежить від бренду, умов експлуатації. З іншого боку, металеві, наприклад, латунні з’єднувачі – практичні, довговічні, проте стоять на порядок дорожче, до того ж мають більшу вагу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.