АЕРАТОР – ДЕТАЛЬ ЗМІШУВАЧА

Простота приладу – як швидко, безперешкодно ми можемо опанувати принципи взаємодії з ним. Цю характеристику описують по-різному, але сенс залишається один, тому що простіше річ у використанні, тим зручніше. Так відбувається з предметами домашнього вжитку, адже ви рідко замислюєтеся, як функціонує, наприклад, змішувач для раковини.

Функціональні частини змішувача

Хоча прилад переважно змінюється лише зовні, пристосується до нього зовсім не складно. При цьому, незважаючи на простоту сучасний змішувач у рази складніше за своїх прабатьків. Але вся ця складність прихована всередині, простого користувача майже невідома. Деякі частини приладу все ж таки викликають інтерес, навіть цікавість. Так, дві частини змішувача, про які ви, можливо, чули:

  • аератор,
  • дивертор.

Як працює аератор

Про останній ми вже писали, а ось перший є у всіх сучасних кранів, але інформації про нього не так багато. Аератор, як свідчить назва, працює з повітрям. Якщо бути точним, цей пристрій вбудований або підключений до носика змішувача розбиває водний потік. За рахунок розбиття його на дрібні струмені, а також проходження води під тиском, в струмінь води втягується повітря. Це повітря, знижуючи швидкість потоку води, збільшує об’єм струменя рідини. Завдяки аератору водно-повітряна суміш дозволяє отримати ті ж відчуття при використанні, що струмінь води потужніший у два і більше разів.

Види аераторів для змішувачів

Візуально аератор – сіточка, інстальована у носик крана. Існують аератори:

  • вбудовані,
  • з можливістю переустановки, заміни.


Останні накручуються на різьблення, розмір якого важливо знати заздалегідь, якщо ви вирішили змінити аератор. Щоб виміряти розмір, слід пам’ятати: зовнішній розмір може бути недостатньою характеристикою, краще скористатися штангенциркулем для вимірювання внутрішнього діаметра. Аератори, як та інші частини змішувача для води, можуть бути виконані з:

  • металу,
  • пластику.


У разі, якщо у вас жорстка вода, правильним вибором будуть змішувачі із пластиковим аератором. Металеві більш схильні до корозії, наростання вапняного нальоту. Зменшення води, що проходить за одиницю часу через аератор, дозволяє говорити про економію. Саме тому дана частина змішувача так популярна.


Аератор потребує обслуговування, яке досить просто: якщо на поверхні утворився наліт – його необхідно видалити. Метод видалення залежить від типу матеріалу, наявності очищення. Найпростіший метод – механічний, крім цього можна впливати на хімічні речовини, але слід пам’ятати, вони можуть пошкодити покриття крана.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.