ЩО ТАКЕ БУДІВЕЛЬНІ МАЯКИ

Рівні стіни, ідеально виведені кути – мрія домовласників, хоча комусь вона може здатися дивною і навіть незрозумілою. Навіщо так наполягати і виводити рівні поверхні? Справа в тому, що надалі, чим вони рівніші, тим простіше робота з будь-яким оздобленням, а також установкою корпусних меблів. Якщо стіни, стеля, підлога далека від цього ідеалу, способів знайдеться безліч. Один з них цілком технологічний, що набирає популярності – вирівнювання по будівельних маяках.

Будівельні маяки – рейки маячні

Звичайно, до морських споруд вони не мають відношення, але вирівнювати різні штукатурні суміші, у тому числі напівсуху стяжку цілком підійдуть. Правильніше назвати їх маячними рейками, будівельники спростили цю назву. Зовні це довгі перфоровані куточки V-подібної форми, які виготовляються з оцинкованого металу. Будівельний маяк може бути довжиною від 2 до 3 метрів, тому, вибираючи, звертайте увагу не лише на вартість, а й на цей параметр.

Опис роботи з маяками для вирівнювання штукатурки

Робота з ними потребує невеликої навички, досвіду, а також знання послідовності дій. Насамперед вирівнювання може відбуватися на будь-якій поверхні, яку необхідно зробити плоскою за рахунок штукатурної маси. Якщо перепад нерівностей на стінах досить великий, іноді є сенс зробити вирівнювання плитами гіпсокартону. Послідовність робіт з маяками щодо вирівнювання наступна:

  • проводиться замір нерівностей;
  • рейка маячна закріплюється на гірках розчину вертикально;
  • виготовляється вирівнювання рейок з нівеліром, рівнем, або іншими методами;
  • після схоплювання розчину на поверхню між двома рейками накидається розчин;
  • розчин тягнуть правилом, здійснюючи їм Z-подібні утрамбовувальні рухи.;
  • після схоплювання розчину, маяки бажано видалити;
  • місця їх перебування закрити розчином та вирівняти.

При накиданні розчину одні роблять це згори донизу, інші навпаки. Вважається, що розподіляючи розчин уздовж маяків донизу, можна контролювати його сповзання. Якщо суміші накладається вручну, зазвичай вона має густішу консистенцію, що дозволяє проводити вирівнювання по маяках знизу. Суміші, що наносяться машинним способом, рідкіші, тут починати варто зверху.


Чому важливо видалити маячні рейки після вирівнювання? Справа в тому, що тонкий шар нержавіючої сталі може бути порушений в момент протягування суміші правилом, що поступово призведе до іржавіння. Крім цього, суміш може почати сохнути і деформуватися біля металу швидше, що, згодом, буде помітно на тонкошаровій обробці, наприклад, після фарбування або поклейки шпалер.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.