ЯК ДОГЛЯДАТИ ЗА ПЛИТКОЮ У ВАННІЙ

Кахельна плитка та керамограніт – прикраса майже кожної першої ванної кімнати, до того ж вони посіли почесне місце серед найбільш бажаних покриттів для підлоги. Застосовують їх у різних приміщеннях, мабуть, винятком залишається лише дитяча кімната, адже дизайнери вже запропонували замінити узголів’я ліжка плиткою. Отже, кахель оточує нас у житловому просторі, дозволяючи отримати довговічні, красиві покриття, які, до того ж, прості в прибиранні.

З чого починати чищення кахельної плитки

Ось ми й підійшли до головної теми: а як же доглядати плитку, наприклад, у ванній кімнаті? Загалом догляд за плитковим покриттям можна розділити на дві частини:

  • чистота самих плиток;
  • очищення міжплиткових швів.


Плитку вибирають тоді, коли хочуть мати покриття:

  • що не вступає в контакт з водою, з низьким водопоглинанням;
  • з високою стійкістю до стирання.

Помилки при чищенні плитки

Хоча все це характерно для керамічної плитки, догляд за нею повинен бути заснований на простому правилі: не використовуйте абразиви для очищення поверхні. Справа в тому, що верхній шар плитки досить тонкий, він захищає кераміку від проникнення всередину рідини. Порошки з абразивним ефектом, навіть м’які, мають ефект тертки. Глянцевий шар стирається, в глину, з якої складається плитка, починає вбиратися бруд, змішаний з жирами.


Перше правило чистоти плитки – видалення з неї абразивів, тобто піску та інших дрібних забруднень. Зробити це найкраще за допомогою пилососа, його можна використати навіть на вертикальних поверхнях. Після цього протріть плитку гарячою мильною водою, дивно, але часто буває досить простого господарського мила. Не варто використовувати для миття засоби, що містять гліцерин, так як він залишається на поверхні тонкою, липкою на дотик, плівкою.

Кафель та іржа: як прибрати

Якщо плитки даним методом не вдалося упорядкувати, наприклад, на їх поверхні є наліт іржі, розлучення від жорсткої води, вибирайте засоби, що містять органічні та неорганічні кислоти, фосфонати, проте вкрай важливо попередньо проводити тест на непомітній ділянці. Ці засоби не варто наносити на сантехніку, тому що вони впливають на метали кранів, поверхневий шар фарби, сантехнічні прокладки. Загалом будь-які кислоти впливають на іржу, питання лише у швидкості.


Після того, як очищена плитка, варто оцінити стан міжплиткових швів. Насамперед слід перевірити їх на відсутність цвілі. Якщо вона є, бажано перевірити приміщення на якість вентиляції, тому що навіть якщо прибрати її механічно, вона з’явиться знову. Часто міжплиткові шви, заповнені цементним затиранням, втрачають свій початковий колір. Спершу спробуйте нанести на шви розчин оцту, часто колір змінюється від нальоту, утвореного жорсткою водою. Якщо шви мали яскравий колір, а згодом потьмяніли, найкращий варіант – оновити затирку, для чого у продажу часто є спеціальні олівці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.